tisdag 28 oktober 2014

Oxfilé med jordärtskockspuré, ruccola, purjolök och kryddsmör



Ganska lättlagad lyx med köttet i huvudrollen.

För 2 personer

Kryddsmör
Börja med kryddsmöret

Smör
Vitlök
Chilipulver
Timjan
Salt och peppar

1. Ta en rejäl klick smör. Pressa i en liten vitlöksklyfta. Krydda med en nypa chilipulver och timjan. Salta och peppra lätt.
2. Mosa ihop det med en gaffel och lägg det i en klick i gladpack. Rulla gladpacken runt klicken och forma det till en liten korv. Snurra gladpacken runt, som en karamell, så smöret inuti rullas ihop till en hoptryckt liten korv. Lägg i frysen.

Purjolök
1. Skär två små puckar av purjolök, ca 2 cm tjocka. Lägg det i en stekpanna med lite smör och salt, på väldigt låg värme. Låt det bara stå och värmas genom långsamt så löken hinner bli mjuk. Vänd försiktigt då och då. Höj värmen några snäpp på plattan på slutet så löken får lite färg.

Oxfilé
300-400 g oxfilé, två jämna bitar från mittdelen av oxfilén.

Sätt ugnen på 150C, varmluft.
1. Rensa köttet från eventuella hinnor och senor.
2. Bind upp det med ett steksnöre som tål stekpanna, så det blir jämntjockt.
3. Salta och peppra köttet, bryn köttbiten runt om i en stekpanna med smör.
4. Använd stektermometer, sätt den i mitten av köttet och sätt den på 52-53C.
5. Sätt in i köttet i ugnen och ta ut det när temperaturen nås. Lägg köttet på en tallrik och lägg folie över, låt det ligga ca 10 minuter innan servering, annars kommer det rinna köttsaft över hela tallriken.

Jordärtskockspuré
7-9 jordärtskockor
Smör
Salt och peppar
Ev. grädde / mer smör

1. Skala jordärtskockorna. Antalet du behöver får man avgöra beroende på storlek, men det behövs inte överdrivet mycket, köttet är väldigt mättande.
2. Koka tills de är mjuka.
3. Pressa med en potatispress, eller använd en potatisstamp och mosa. Salta och peppra.
4. Lägg i en rejäl klick smör och rör runt.
5. Jordärtskockorna kan vara lite olika fasta efter koket, om det inte räcker med en klick smör för att få det till en puré med lagom konsistens, tillsätt lite extra smör eller grädde i taget och rör om tills önskad konsistens uppnås.
6. Håll det sedan varmt tills servering.

Jordärtskocka är ganska kraftigt i smaken, man kan byta ut hälften mot potatis för att få en lite mildare smak på purén om man vill det..

Servering
När köttet fått vila en stund, lägg upp puré och ruccola. Lägg köttet ovanpå (klipp av steksnöret). Lägg löken bredvid och skiva det halvfrysta kryddsmöret ovanpå köttet.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar