måndag 30 november 2015

Krabb- och räksallad med krabbolja, rischips, thaibasilika och koriandermajonnäs



En lite lyxigare skaldjurssallad som passar fint som förrätt. Krabbklor finns ofta att köpa i fiskdisken.

För 2 personer

5 krabbklor
20 räkor med skal
Färsk thaibasilika
2 dl ruccola
1 salladslök
1 dl rapsolja

Majonnäs
1 äggula
½ tesked vitvinsvinäger
½ dl hackad färsk koriander
1 msk dijonsenap
ca 1 dl rapsolja

Tänk på att ägg och olja ska ha samma temperatur (rumstemperatur), annars är det inte säkert att majonnäsen tjocknar.

1. Separera äggulan och blanda den med senap och vinäger. Vispa det lite med en ballongvisp (elvisp är enklast).
2. Häll i olja sakta i en smal strimma, vispa samtidigt. Häll i olja tills man får rätt konsistens. Blanda sen i koriander och lite salt och vispa runt.

Salladen
Inte så mycket att förbereda med salladen.
1. Strimla salladslöken
2. Rensa ur köttet ur klorna, och spara skalet till krabboljan.
3. Skala räkorna

Krabbolja
1. Lägg krabbskalen i en liten stekpanna och häll på ca 1-2 dl rapsolja och låt det koka ett tag. Sila sedan av oljan med ett kaffefilter. Den blir en dressing till salladen.

Rischips
Antingen kan man köpa färdiga räkchips eller så bryter man rispapper i skärvor och lägger i kokande olja i 4 sekunder. Låt rinna av på papper, salta lite och servera med salladen. Rispapper finns att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker.

Servera salladen med räkorna och krabbköttet, ringla över lite av krabboljan och klutta dit lite majonnäs. Väldigt smarrigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar