lördag 7 november 2015

Chilisås #7: Fermenterad Piri Piri och vitlök

Ytterligare en jäst chilisås, denna gången med kraftigare hetta från Piri Piri, som är ca 40-50 gånger starkare än vanlig standardchili.

Detta är en ganska stark sås, starkare än de tidigare jag gjort.

Mått avser orensad chili

20 g Piri Piri
18-20 g  (4 stora klyftor) vitlök
125 g röd chili (standardchili)
100 g socker
2½ dl vatten
4 röda paprikor (glömde väga paprikan men jag använde 4 normalstora paprikor)
+
½ dl sherryvinäger efter jäsning
1 tsk salt

1. Skär av ändarna på chilin men rensa inte ut fröna. Rensa paprikorna.
2. Lägg alla ingredienser förutom salt och vinäger i en matberedare och mixa det till mos.
3. Häll det i en rengjord burk med lock, ställ mörkt i skafferiet i 4-5 dagar och låt det jäsa. Fyll inte burken hela vägen upp för det kan svälla en hel del.
4. När såsen fått jäsa klart, häll det i en kastrull. Tillsätt vinäger och salt och koka upp. Koka ner såsen lite om den är för rinnig. Mixa såsen med en stavmixer om där fortfarande är större klumpar i den.
5. Buteljera sen den varma såsen i väl rengjorda flaskor och låt svalna. Förvara i kylen.

Såsen vinner på att få stå några dagar i kylen innan man äter den. Den håller sig utan problem i flera veckor.


Man kan se att jäsningen börjat när det bildas små bubblor i såsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar