lördag 7 november 2015

Citronkaka med chokladganache, havtornsgrädde och vaniljglass



En citronkaka som påminner lite om en sockerkaka, fast mycket saftigare och med lite annorlunda konsistens.
Receptet på kakan är för en kaka som är mycket större än vad som krävs till denna efterrätten, men man får väl äta upp resten en annan dag. Den serveras med en chokladganache som pimpats med salt och balsamicokräm, samt en grädde smaksatt med havtorn.

Havtorn har en väldigt speciell smak, som är aningen bitter. Har man problem med det kan man bara använda naturell grädde eller smaksätta med något annat man tror passar till.

För 4 portioner

Kaka
Kakan kan göras redan dagen innan, den ska ändå ha haft tid att svalna innan man äter den.

2.5 dl mjölk
1.25 dl mannagryn
50 g smör
1 nypa salt
1 citron
150 g ricottaost
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
4 cl Limoncello eller annan citronlikör
2.5 ägg

1. Riv av skalet på citronen och blanda med mjölk och smör i en kastrull.
2. Koka upp snabbt och låt sedan svalna lite.
3. Blanda i mannagrynen och vispa så det inte blir klumpar.
4. Vispa i ricotta, salt, Limoncello och vaniljpulver samt saften ur halva citronen.
5. Vispa ägg och socker till en fluffig smet och blanda sedan ner det i den andra smeten.
6. Häll smeten i en pajform som är ca 12-14 cm i diameter.
7. Grädda i ugnen, 200 C, i ca 25-30 minuter eller när det känns som att kakan är fast i mitten.

Låt den sedan svalna.

Grädde
½ dl havtorn
2 dl grädde

1. Lägg havtornen i en kastrull och värm på lite, mosa med en slev och sila sedan av saften.
2. Vispa grädden hårt, häll sedan i bärsaften och vispa runt.

Chokladganache
40 g mjölkchoklad
½ dl grädde
1 tsk flingsalt
1½ tsk tjockflytande balsamicokräm (sån man brukar ringla över salladen)

1. Hacka chokladen och lägg i en skål. Häll i salt och balsamico.
2. Värm grädden så den precis börjar koka, häll den sedan över chokladen och rör runt så allt smälter.

Servera med lite vaniljglass och rivet limeskal över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar