fredag 10 maj 2019

Tonfisk med pressad vattenmelon, rättika och koriander




Andra rätten i nyårsmenyn.
Hela denna rätten kan förberedas i förväg. Melonen bör göras några timmar innan man ska äta och rättikan är bäst om man gör den redan dagen innan.

För 4 portioner

Inlagd rättika
Rättika
1 del vitvinsvinäger
1 del socker
2 delar vatten

1. Skala rättikan. Jag använde en spiralizer för att göra tunna strimlor av den, men har man inte det kan man använda en mandolin eller annat för att bara skära den i tunna skivor. Lägg rättikan i en burk med lock.
2. Gör en lag av vatten, vinäger och socker, tillräckligt så det räcker för att täcka rättikan i burken. Koka upp lagen och häll på, stäng locket. Låt svalna och ställ i kylen, helst över natten.

Tonfisk
200 g färsk tonfisk
Salt och peppar

1. Salta och peppra tonfisken, stek den i en varm panna med olja ca 15 sekunder per sida, bara precis så att den får en yta.
2. Låt den svalna och skär den sedan i tunna skivor med en riktigt vass kniv.

Koriandersås
Färsk koriander
Lime
Ljus soja
Olja

En enkel dressing till. Finhacka koriandern och blanda med lite ljus soja, olja och limejuice.

Pressad vattenmelon
1 hel vattenmelon

1. Skär ut ca 20 kuber av vattenmelonen, ca 2x2 cm stora.
2. Ta resten av melonen och mixa slätt. Koka ner saften tills den blir nästan som en sirap (eller i alla fall lite tjockare), sila av den och låt svalna.
3. Lägg melonkuberna i en vakuumpåse, bredvid varandra i en fyrkant, häll i sirapen och vakuumpacka den sen. Lägg i kylen i minst 2 timmar.

Genom vakuumpackningen pressas sirapen in i melonen och ger en starkare melonsmak. Man kan skippa detta om man inte har en vakuumpackare, och bara servera melonkuberna som de är.


Servering
Lägg ut melonerna med tonfiskbitar ovanpå, dekorera med rättika och färsk koriander, och droppa lite av dressingen över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar