fredag 10 maj 2019

Krabbtartar med krabb/chili-olja, forellrom och rädisa



Ännu en nyårsrätt. En aningen svårare rätt att laga, men det var nog kvällens bästa. Man kan använda krabba på burk, men köttet i krabbklor är mycket godare och är att rekommendera. Krabbklor brukar finnas att köpa i bra fiskdiskar.

4 portioner

Krabbtartar
Ca 10-12 kokta krabbklor, beroende på storlek.
Majonnäs
Citron
Dill


1. Rensa ut köttet från klorna. Spara alla klorna och resterna.
2. Blanda med lite majonnäs, men bara så det blir lite klibbigt och håller ihop. Ta inte för mycket majonnäs.
3. Pressa i lite citronsaft och krydda med lite dill, färsk eller torkad. Ställ undan i kylen.
Salta om det behövs

Krabbolja
Alla skalresterna av krabban
2 klyftor vitlök
2 schalottenlökar
Lite chili efter smak

1. Häll skalen i en stor kastrull eller wokpanna. Låt krabbskalen och det andra ligga och puttra i oljan på låg värme, helst i mer än 20 minuter, rör om med jämna mellanrum.
2. Efter ca 20 minuter, släng i vitlök, chili och lök och låt det stå ca 5 minuter till, men fortsätt röra om.
3. Sila av oljan och låt svalna.

Rädisa
15 rädisor

1 del vitvinsvinäger
1 del socker
2 delar vatten

1. Skiva rädisorna tunt, pickla hälften. Lägg andra hälften i kallt vatten.
2. Gör en lag av vatten, vinäger och socker, tillräckligt så det räcker för att täcka rädisorna i en liten burk. Koka upp lagen och häll på, stäng locket. Låt svalna och ställ i kylen, helst över natten.

Servering
Använd en liten metallform eller annat för att lägga ut krabbtartaren. Pressa den ner med en matsked.
Lägg ut både färsk och picklad rädisa. Värm oljan lite så den blir lite ljummen. Inte varm, men inte direkt från kylen. Häll lite av den runt tartaren.
Lägg på en rejäl klick av regnbågsforellrom, pynta med lite basilika och ängssyra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar