tisdag 24 januari 2017

Nyårsmiddag, efterrätt: Chokladsfär med ananas-semifreddo, kiwimousse, passionsfruktsklubba och färsk frukt



Efterrätten var den rätten som tog längst tid att förbereda men när det väl var dags att äta så var det i princip bara att lägga upp på tallriken och servera.

För att få till klubborna behövs en silikonform för att göra klubbor i, och till chokladsfären behövs en silikonform (semisfär) med 7 cm diameter.

Det är att rekommendera att man börjar med detta i tid, gärna två dagar innan eftersom sakerna ska frysas i omgångar.

Gör semifreddon och klubborna så båda är klara och frysta för båda ska doppas sen i samma choklad.

För 9 personer.

Semifreddo
Semifreddo är som en halvfryst mousse, ungefär. Börja med att göra den.

9 dl vispgrädde
4 ägg
2 dl ananasjuice
1 dl gelésocker
2 dl färska ananas-bitar

1. Sätt ananasjuicen på spisen och låt det koka ner så mindre än hälften är kvar och låt det svalna helt.
2. Separera äggen och lägg vitor för sig och gulor för sig.
3. Vispa äggvitan tills det blir ett hårt fast skumt.
4. Vispa även äggulan lite.
5. Vispa grädden och gelésockret tills grädden får fasta toppar, och vispa sedan ner äggulan också.
6. Kör ananasen i en mixer till en puré.
7. I en stor bunke, häll i grädden. Häll i ananas och den nerkokta juice och vänd försiktigt ner ägget med en slickepott. Se till att det blandas ordentligt men vispa inte i det.
8. Häll smeten i silikonformar och ställ i frysen.

Smeten räcker till rätt många fler än 9 st sfärer. Jag hade bara en form så fick göra det i omgångar, jag förvarade smeten i kylen tills den första formen hade frusit men det är nog bättre att ha flera formar.

Kiwi-mousse
En väldigt simpel mousse med mycket smak. När moussen är klar, tryck ner den i spritspåsar och ha det i kylen tills det ska serveras.

2 mogna kiwi
4 dl grädde
1.3 dl gelésocker

1. Mixa kiwin till en slät puré.
2. Vispa grädden med sockret tills den är fast och häll sedan i kiwin.
3. Förvara i spritspåse i kylen.

Klubbor
½ dl färsk ananas
2½ lime
1 påse vaniljkräm + mjölk för att blanda den med.
8-9 passionsfrukter

1. Gör vaniljkrämen enligt anvisning på paketet.
2. Mixa ananasen och blanda i vaniljkrämen.
3. Riv i skalet från 1½ lime, och pressa juicen från 2½ lime och blanda i.
4. Blanda sedan i passionsfrukten.
5. Häll krämen i klubbformarna, den bör vara så pass tjock att den inte rinner. Pressa ihop formarna, stick ner en pinne och ställ i frysen.

Chokladen
Att blanda kokosfett med choklad är ett enkelt sätt att få chokladen nästan som om den vore tempererad. Häller man bara smält choklad över blir det stenhårt.

600 g vit choklad
300 g kokosfett

1. Hacka fettet och chokladen och smält det över ett vattenbad och låt det sedan svalna lite.
2. Häll lite av chokladen i en hög kopp, doppa sedan de frysta klubborna. Doppa först en gång, vänta några sekunder tills chokladen stelnar och doppa sedan igen. När alla klubborna är doppade sätt tillbaka de i frysen igen.
3. Ta ut den genomfrusna semifreddon ur formarna och sätt på ett galler, ovanpå tex en ugnsplåt (kommer spillas en del choklad). Häll ganska rejält med choklad på semifreddon så det rinner ner jämnt runt hela innan den stelnar. När alla stelnat, sätt tillbaka i frysen.

Innan servering, hacka upp de olika frukterna. Jag hade kiwi, stjärnfrukt, färsk ananas och drakfrukt.
Lägg upp semifreddon och klubborna direkt ur frysen. De får gärna tina 5-10 minuter på tallriken medan man lägger upp resten. Spritsa på lite av kiwi-moussen. Jag skulle även dekorera med lite gröna blad från citronmeliss men i stressen glömde jag bort det :)
På bilden är där även en liten tuile, ett flarn, men det kan skippas för det var inte värt besväret att göra. Om man vill ha nåt liknande är den nästan enklare att köpa nåt färdigt flarn eller annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar