torsdag 5 januari 2017

Ankpaté



En paté som jag gjorde till julbordet. Resterna som blev över stekte jag lite snabbt och hade potatismos och gräddsås till, det funkade bra det med.

1 hel anka (eller 4 ankbröst)
3-4 paket bacon
3 gula små lökar lökar (som en golfboll)
3 klyftor vitlök
3 msk koncentrerad kycklingfond
20 g torkade trattkantareller
½ msk torkad timjan
½ msk  torkad ramslök (alt. annan örtkrydda om man inte kan hitta ramslök)
3 msk honung
2 äggulor
Rivet skal från en clementin
1 dl ankfett (från ankbrösten)
1 msk whisky
Svartpeppar och salt

1. Med hel anka: Börja med att skära av det fina skinnet (fettet) som sitter på ankbrösten och lägg det åt sidan i en liten stekpanna, ta även tillvara på lite av det andra fettet och lägg i pannan. Rensa av så mycket kött från ankan som det går. Med ankbröst, bara skär av fettet och använd det.
2. Stek skinnet/fettet i pannan en stund på låg värme så det släpper ca 1 dl flytande fett. Låg värme, annars bränns det. Häll över fettet i en liten skål.
3. Blanda hälften av ankköttet med alla andra ingredienser förutom bacon (baconet ska vara runt om senare). Häll även i fettet. Kör det till en smet i en matberedare och ställ åt sidan.
4. Skär upp den andra hälften av ankköttet i lite mindre bitar och blanda det i smeten.
5. Ta en brödform och klä den ordentligt med bacon. Se till att baconet hänger över kanten så det kan vikas ner över när man hällt i smeten.
6. Häll i smeten i formen, i bacon-lindan. Jämna till det så det blir jämnt och vik över baconet omlott så det blir ett baconpaket med smeten inuti.


7. Sätt brödformen i en större form, tex en ugnsform och häll sedan vatten i den stora formen. Täck brödformen med folie och sätt i ugnen på 170C. Låt det vara där inne ca 40-60 minuter, kan variera lite beroende på vilken typ av form etc. Känn efter om den känns fast eller mät innertemperaturen. Ca 70C innertemp och den är färdig.
8. Låt den svalna och tippa över den på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Sätt på grill på ugnen och crispa till baconet lite för den ser lite tradigt ut när den kommer ur formen.

Den får gärna stå i kylen till nästa dag.  När den ska serveras är den godast om man skär upp den och låter den bli lite rumstempererad, alternativt kan man värma på den lite i ugnen om man vill. Bara den inte är helt kylskåpskall.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar