tisdag 25 oktober 2016

Oxytterlår i teriyakisås, med svamp och inlagd ingefära



Japan-inspirerat oxytterlår i ugnen, med svamp och en (typ) teriyaki-sås. Det går bra att använda annat kött också, tex. rostbiff eller något annat som passar att ha en stund i ugnen.

För 4-5 personer

1 kg oxytterlår, hel bit
1 dl japansk soja
1 dl ljus sirap
2 tsk Sriracha
3 salladslökar + 3 för servering
1 tsk oxfond
4 dl vatten
2 stora klyftor vitlök
4 msk vita sesamfrö
7-8 stora champinjoner
1 msk hackad färsk ingefära
1 msk tomatpuré
Mörk maizena

1. Bryn köttet i en stekpanna runt om och lägg i en liten ugnsform där köttet precis får plats. Såsen ska helst täcka så mycket som möjligt av köttbiten.
2. Skiva svampen och hacka salladslöken grovt och blanda alla ingredienserna till såsen och häll över köttet.
3. Låt köttet ligga i ugnen på 150C i 75 minuter.
4. När köttet är klart, ta upp det och häll av såsen i en kastrull. Tillsätt lite maizena i taget och låt koka upp, vispa ner maizena tills såsen tjocknat så mycket som man vill.
5. Skiva köttet tunt, häll såsen över och toppa med hackad salladslök och sesamfrön.

Inlagd ingefära
Skala önskad mängd ingefära och hyvla den så tunt det går med en potatisskalare eller dylikt. Lägg i en burk med lock.
Blanda ihop en 1-2-3 lag som räcker för att fylla burken. 1 del vitvinsvinäger, 2 delar socker, 3 delar vatten. Koka upp lagen och häll i burken. Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan i kylen.

Jag serverade köttet med en liten sallad av gurka, salladslök och inlagd ingefära samt kokt ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar