tisdag 4 oktober 2016

Chili cheese-bollar



Jag testade att göra lite chili cheese-bollar av mina jalapenos. Det var inte speciellt svårt och man kan variera det lite hur man vill.

Osten jag använde var en ganska lagrad (dvs torr) ost, man skulle nog med fördel kunna blanda i en lite fetare ost som smälter bättre.

5-6 stora jalapenos eller någon starkare chili om man vill det
1 dl riven parmesan eller grana padano
2 dl riven ost av annat slag, gärna lite fetare som sagt
Salt, peppar.

1 dl ljus öl
ca 1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Panko-ströbröd
Frityrolja och fritös, alt kastrull.

1. Riv osten och finhacka chilin, eller bara kör det i en mixer tills det blir en smet. Salta och peppra lite.
2. Forma och pressa ihop små kompakta bollar av ostsmeten och lägg i frysen. Väntar några timmar tills bollarna är helt frysta. Om det är svårt att forma bollarna kan man blanda i en liten klick olja så det klibbar ihop bättre.
3. Häll ölen i en liten skål. Vispa ner bakpulvret och vetemjölet tills det blir en jämn smet som är ganska tjockflytande. Tillsätt lite extra mjöl om den är väldigt rinnig. Låt gärna smeten stå och dra i en kvart eller nåt.
4. Häll pankoströbröd i en form och doppa bollarna i smeten. Lägg bollarna i formen och skaka på den så bollarna rullar runt och täcks av ströbrödet.
5. Ha fritösen (eller oljan i kastrullen) på 180 C och lägg i bollarna och fritera några minuter tills de fått krispig yta.

Låt svalna lite, sen är det bara att käka, gärna med nån god dippa och en kall öl.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar