tisdag 25 augusti 2015

Sallad med fetaost, björnbär, kyckling, puffat svart ris och inlagd lök



En lite mer ambitiös sallad, men inte svårt att göra. Fungerar som både förrätt och huvudrätt, eller som tillbehör till t.ex. grillat (om man då tar bort kycklingen).

Det du behöver för 2 portioner är:

2 kycklinglårfiléer
1 paket fetaost
100 g björnbär
Romansallad (eller annan knaprig sallad)
Gurka
Svart ris
Vinäger
Socker
Vatten
Rödlök

1. En sak som är bäst att man gör några timmar i förväg är inläggningen av löken. Skiva löken tunt. Koka upp en lag bestående av 1 del vinäger, 1 del socker, 3 delar vatten. Häll det över löken i en burk med lock och låt det sedan stå och dra. Desto längre tid den får, desto bättre blir det. Förvara burken i kylen när den svalnat.
2. Skär kycklingen i mindre bitar, stek den i olja, salta och peppra lite.
3. Hetta upp rapsolja till ca 170-180C, släng i en näve med svart ris, låt det fritera i några sekunder och fiska sedan upp det med en hålslev och lägg på hushållspapper. Riset kan skippas från rätten om man vill, men det tillför en lite knaprig konsistens som är trevlig. Alternativt kan man använda krutonger istället.
4. Gör en björnbärsvinegrette. Ta en näve björnbär och mosa, häll i ca en tesked olja och vinäger. Sila av kärnorna.
5. Gör långa strimlor av gurkan med en osthyvel. Rulla dessa för en trevligare servering... om man nu orkar sånt.
6. Sedan är det bara att lägga upp allt. Ringa lite av vinegretten över salladsbladen underst och lägg på kycklingen. Man kan värma kycklingen lite om man vill, men funkar kall också. Servera med lite färska björnbär.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar