söndag 16 augusti 2015

Rökt fläskkarré med timjan, äpple, lök och chilivinegrette



En rätt som tar lite tid att göra, men det kan vara värt det om man har tid och det är enkelt att göra till många. Fungerar fint som en förrätt.

Köttet grillas, och grillen ska hålla en låg temperatur, runt 100-120 grader. Jag körde på en hel bit fläskkarré utan ben som vägde ungefär ett kilo. Jag använde även ekspån för att få lite extra rök. Ekspånen blötlades och sedan la jag dem på lite folie ovanpå glöden så att de långsamt brann upp och skapade lite extra rök. Eken ger en lite söt röksmak. Man kan använda olika typer av trä, tex. körsbär eller äppleträ. Rökspån finns att köpa i nästan vilken större matbutik som helst.

Börja med att göra en torr kryddblandning till köttet. Man kan krydda med vad som helst, jag gjorde en blandning på salt, peppar, paprikapulver, lökpulver, vitlökspulver och chilipulver. Blanda ihop tillräckligt med krydda så köttet kan täckas runt om. Försök gnida in kryddan ordentligt.
Grilla sedan på indirekt värme under lock, dvs inte ovanför direkt glöd. Använd en stektermometer att kolla köttet med, köttet är klart vid 68-69 grader. Det kommer att ta några timmar men man behöver inte göra nåt med köttet under tiden. När köttet är klart, låt det svalna och skiva sedan upp det i tunna skivor. En skärmaskin underlättar så man får riktigt tunna skivor.

Chilivinegrette
2 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 msk äpplecidervinäger
En nypa salt och peppar
Sriracha chilisås efter smak, börja med ungefär en tesked och smaka av.

Övrigt
Gul steklök
Äpple
Timjan
Ärtskott

1. Skär löken i klyftor och stek den mjuk i smör, salta och peppra lite.
2. Tärna upp äpplet.
3. Lägg upp det skivade köttet, toppa med lök, äpple och vinegretten samt lite färsk timjan och ärtskott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar