söndag 19 februari 2017

Planka med hjortrostbiff, svartkål, ostgratinerad potatismos och gräddsås




För 2 personer:

Börja med moset och kålen.

Gratinerad potatismos
15 cm purjolök
5-6 mjöliga potatisar
Smör
Mjölk
Ost, gärna någon smakrik som Gruyere, Västerbotten, Parmesan eller liknande

1. Skala och koka potatisen, gör sedan potatismos av den.
2. Strimla purjolöken och stek den några minuter i smör så den blir mjuk och blanda i moset.
3. Lägg moset på plankan och lägg på osten, gratinera i ugnen tills det fått fin färg. Detta kan göras innan det andra är klart, sedan kan man grilla på plankan snabbt när köttet är nästan klart.

Svartkål
8-10 blad svartkål (grönkål funkar också)

1. Stek bladen i lite olja några minuter. Lägg sen på plankan när moset är klart, och värm upp det tillsammans. Då blir kålen lite krispig i ugnen också.

Sås
1 liten gul lök
25 g smör
2-3 msk vatten
1 tsk koncentrerad kantarellfond
1 tsk soja
1 tsk tomatpuré
1.5 tsk dijonsenap
2.5 dl matlagningsgrädde

1. Hacka löken och stek den mjuk i smöret på låg värme i en liten kastrull, så löken typ kokar i smöret för att smaksätta det. Tillsätt några matskedar vatten och låt det stå och dra på låg värme.
2. Sila bort löken och ta tillvara på smöret, lägg tillbaka det i kastrullen och vispa i resten av ingredienserna. Koka upp och sen är såsen klar. Vill man ha den tjockare så red med maizena.

Köttet
400-450 g rostbiff av dovhjort

Eftersom jag hade plankorna i ugnen valde jag att bara steka köttet. Men man kan bryna köttet och sen göra klart det i ugnen.
Stek köttet först på hög värme så det får yta, sänk sedan värmen och sätt på ett lock. Kolla köttet med termometer. Vid 55-57C är det klart. Skiva upp köttet precis före servering.


När köttet börjar närma sig att bli klart, släng in plankorna i ugnen med mos (som är färdiggratinerat) och kålen, så det blir varmt igen.
Skiva upp köttet och servera med såsen och lite rårörda lingon (helst frysta osockrade lingon, som man strör lite socker på och värmer snabbt i micron).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar