onsdag 16 december 2015

Torskrygg med sparris, chorizo och vitvinssås


Chorizo passar bra till fisk och skaldjur. Servera med lite kokt potatis eller mosad/pressad potatis, lite färsk basilika och eventuellt lite babyspenat.

För 2 personer

Fisken
2 lagom stora bitar torskrygg
Salt, peppar
Smör

1. Salta och peppra fisken. Stek den på låg värme i rikligt med smör. Vänd bara fisken en gång och var försiktig så den inte går sönder.

Chorizo / sparris
1. Finhacka en god chorizo och stek i lite olja tills den börjar bli krispig. Låt det rinna av lite på hushållspapper.
2. Skala sparrisen och stek i smör i några minuter. Salta och peppra lite.

Sås
Inte en traditionell vitvinssås, då bör man använda fiskbuljong. Men jag hade ingen så fick använda hummerfond istället. Spelar inte så stor roll, blev ändå gott.

1 msk hummerfond
10 cm purjulök
2 schalottenlökar
2 lagerblad
2 dl torrt vitt vin
2.5 dl 15% matlagningsgrädde
Smör
Vitpeppar

1. Finhacka lök och purjolök och stek på låg värme några minuter i smör.
2. Häll i fond, vin och lagerblad. Låt vinet koka så ungefär hälften är kvar.
3. Sila av löken.
4. Häll i grädden och en nypa vitpeppar och en klick smör och låt koka upp.

Red såsen med lite ljus maizena om den är för lös.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar