torsdag 1 oktober 2015

Torskrygg, vitvinssås med musslor och smörstekta grönsaker



Fina fisken, torskrygg. Jag använde fryst fisk för detta, billigare än färsk torskrygg som är ganska skitdyrt. Jag använde även fryst blåmusselkött.

För 2 portioner

Såsen
1.5 dl vitt halvtorrt vin
1 dl 7% matlagningsgrädde
1 msk hummerfond
8 blåmusslor (köttet)
½ klyfta vitlök
1 dl hackad rödlök
Lite svartpeppar
40 g smör

1. Finhacka löken, vitlöken och musslorna. Stek i smöret en stund, 8-10 min, på ganska låg värme. Peppra lite.
2. Häll på vin och hummerfond, låt koka en liten stund så alkoholen försvinner och så att lite av vätskan kokar bort.
3. Sila sedan av såsen och häll i grädden och koka upp igen.

Fisken
2 lagom bitar fryst torskrygg
Salt, peppar
60 g bacon (halvt paket)
8-10 blåmusslor ( köttet)

1. Tina fisken långsamt och salta och peppra den lite. Stek den sedan ca 4-5 minuter på var sida i rikligt med smör. Mät gärna med en termometer, innertemperaturen ska vara 52-53 C. Stek fisken efter såsen är klar. Vänd bara fisken en gång, annars är där risk för att den går sönder.
2. Knaperstek baconet, hacka det i bitar och ha det klart för servering.
3. Stek musslorna lite i smör samtidigt som fisken så de får lite yta.

Grönsaker

Lagom mängd av:
Broccoli
Fänkål
Paprika
Blomkål
Purjolök

1. Man kan använda vilka grönsaker man vill men jag hade de ovanstående hemma. Strimla fänkål, paprika och purjolök tunt, dela upp blomkål och broccoli i mindre bitar.
2. Ta en stor klick smör och lite salt, och stek några minuter i en wokpanna tills det börjar mjukna, men så där ändå är lite crisp kvar.

Sedan är det bara att servera. Lägg grönsaker underst, sedan fisken, häll på lite sås och toppa med bacon, mussorna och lite färsk hackad gräslök.
Jag serverade även pressad potatis till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar