torsdag 1 oktober 2015

Chilisås #4: Chili & tomat



Eftersom jag fick en hel del skörd på mina chiliplantor bestämde jag mig för att göra lite chilisås.
Denna gången blev det en rätt simpel sådan med spansk peppar, tabasco och tomat.

Denna såsen är medelstark. Mycket av hettan kommer från tabascopepparn, och den är inget man kan köpa i butik. Byt ut den mot habanero fast i mindre mängd, habanero är 3-5 gånger starkare så det räcker med max en halv frukt. Eller använd färdig tabasco och droppa i och smaka av efterhand.

Måtten i recepten avser rensad och urkärnad chili. Rensa bort kärnor och det vita som kärnorna sitter i.

För ca 4.5 dl sås
90 g spansk peppar (vanlig röd chili)
15 g vitlök (2 stora klyftor)
4 tabascochili, ca 2-4 g
180 g tomat
0.8 dl pressad citronsaft (1 citron)
1.5 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
150 g strösocker
50 g mörkt muscovadosocker
2 tsk salt

1. Börja med att koka upp lite vatten i en kastrull, tillräckligt för att täcka tomaterna. När det kokar, släng i tomaterna i ca 30 sekunder. Ta sedan upp och låt svalna. Skala sedan skalet på tomaten och hacka den i mindre bitar.
2. Blanda resterande ingredienser i en kastrull. Hacka chilin lite grovt. Låt koka i 8-10 minuter.
3. Rengör en glasflaska noga, fyll den med varmt vatten så glaset blir varmt. Minskar risken att det spricker.
4. Mixa såsen slät med en stavmixer och häll den kokande såsen i flaskan och sätt på korken. Låt svalna i rumstemperatur, ställ sedan i kylen.

Såsen håller flera månader i kylen även om man öppnar flaskan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar