torsdag 22 juni 2017

Hemmagjord flädersaft

Det är säsong för fläder nu så passade på att göra massor av saft. Saften är perfekt att frysa i pet-flaskor och så kan man plocka fram efter behov. Så här gjorde jag min saft.. När man gör i denna mängden är det bra att ha en jäshink och stor kastrull på ca 25 liter. Annars får man skala ner receptet.

20 liter fläderblommor (1 kg)
5 kg citroner
6 kg socker

Skippar citronsyra och natriumbensonat eller andra konserveringsmedel, helt onödigt om man ändå fryser saften. Vill man ha det i glasflaskor och förvara det länge kan man värma upp saften igen efter man silat av den. Då värmer man den till 80 grader och låter den ligga vid den temperaturen i typ 20 min och sedan häller man den i glasflaska där den håller i upp till ett år.

1. Skiva citronen och lägg med socker och blommor i en stor kastrull med helst runt 15-17 liter vatten. Koka upp och låt koka några minuter.
2. Häll den kokande saften i jäshinken. Fyll på med kallt vatten upp till 25-litersstrecket.
3. Låt svalna lite, sätt sedan jäshinken i en kyl. Bra om man har en extra kyl för sånt här :)
4. Efter 3 dagar, sila av saften med en saftsil och häll upp i rengjorda petflaskor. Fyll inte ändå upp för saften expanderar när den fryser.

Det blev totalt 19 liter saft av detta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar