fredag 29 december 2017

Fransk löksoppa



Fransk löksoppa är en rätt vintrig rätt, och passar fint som förrätt för det är inget man äter några större mängder av.

2 portioner

4 stora gula lökar
Timjan och rosmarin, torkad eller färsk
Smakrik ost, tex Manchego, Gruyere, Chevré
Vitt bröd
2 lagerblad
Smör
5 dl oxbuljong eller grönsaksbuljong om man vill hålla det vegetariskt
1 dl vitt vin eller torr cider

Soppan kan bli kall för man ska ändå gratinera den i ugnen innan servering.

1. Skiva löken i tunna skivor och låt den steka med en stor klick smör i en stekpanna med lock. Ha stekpannan på låg värme och låt löken ligga där i 30-40 minuter minst. Den ska karamelliseras lite men inte bli bränd eller helt mörk.
2. När löken är riktigt mjuk, häll i buljong, vin, kryddor inkl lagerbladen. 2 små kvistar rosmarin och timjan om man använder färsk, annars ca en tesked torkad av vardera. Låt det koka ca 10 min på låg värme.
3. Tärna vitt bröd och rosta det i ugnen tills det blir hårt. Dvs gör krutonger men gör inte dem för rostade för de ska in i ugnen en gång till sen.
4. När soppan kokat en liten stund, lyft över löken och spadet i små ugnsformar (portionsformar). Plocka bort kryddkvistarna om färska kryddor användes.
5. Lägg krutongerna ovanpå och riv sedan osten över. Gratinera i ugnen på 200 grader tills osten får lite färg. Servera direkt.

Jag valde att ha riven lagrad hushållsost och en skiva Chevré ovanpå. Man kan använda vilken ost som helst som man gillar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar