onsdag 25 maj 2016

Prosciutto med oliver, friterad salvia och balsamico-cremé fraiche i knaprigt skal




En tjusig liten rätt som funkar som en tapas, liten förrätt eller tilltugg.

För "skalet" använde jag wonton-deg, dvs asiatisk vårrulle-deg. Man kan säkert använda filodeg, men det är nog svårare för filodeg torkar så fort. Wontondegen är mycket mer flexibel och mindre frustrerande att använda. Den är dessutom redan i lagom storlek. Det finns att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker.

Jag anger inga speciella mått för detta för det kvittar, det beror lite på hur många man vill göra.

Skalet
1. Ta små snapsglas eller liknande, vänd upp och ner och pensla lite med olja.
2. Placera ett ark wontondeg över glasen och tryck ner det så det hänger ner.
3. Sätt in i ugnen på 150C med varmluft, håll koll för det går rätt fort. Det tar bara typ 2 minuter innan skalen är hårda.
4. När skalen blivit hårda, ta ut och låt svalna lite. Lyft sedan försiktigt upp skalen och vänd på dem.

Salviabladen
Salvian kan skippas om man vill, men det ger en liten extra smak och det ser snyggt ut.
Häll en cm olja i en liten kastrull och värm upp det, runt 180C. Lägg i några färska salviablad åt gången och låt ligga i ca 10s. Plocka sen upp försiktigt och lägg på hushållspapper.
Alternativt kan man bara använda ett ofriterat färskt blad om man vill.

Fyllningen
Man kan lägga lite vad man känner för i skalen, men man ska tänka på att det inte ska vara för blött.
Jag använde prosciutto-skinka, ungefär en halv skiva per skal. Hacka skinkan så det blir lättare att ta en tugga. Finhackade gröna oliver och en liten klick cremé fraiche som jag smaksatt med balsamicokräm fick åka i också. Sedan dekorerade jag med blommor från ramslöken i trädgården. Det är ju säsong för det nu.

Ganska lättgjord liten rätt som ser finare ut än det är :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar