måndag 29 februari 2016

Habanerosås av hemmatorkad chili

Att torka chili är enkelt och det förlänger hållbarheten om man gör en sås eller kryddröra som detta. Eftersom man tar bort vätska så förhindrar man lite att det börjar mögla om man inte äter allt på en gång, vilket man oftast inte gör om man gör en stark kryddröra som denna.



Jag torkade 100 g spansk peppar (vanliga röd chili från ICA) och 50 gram habanero. Jag använde ungefär hälften av det för denna röran. Den är ganska stark men inte superstark, ungefär så att jag tyckte 200 gram köttfärs blev rätt lagom med en matsked av detta i.

Börja med att strimla upp all chili. Jag valde att rensa bort fröna i habaneron men behöll dem från den andra chilin.

15 g torkat av 150 g färskt
Strimla allt fint, desto tunnare desto fortare torkar det. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper och sätt i ugnen, på ca 50-60 grader med varmluft på. Sen är det bara att vänta 2½-3 timmar tills det känns torrt. Man kan blanda runt det lite efter ca halva tiden.

När chilin är torr, mixa det till flakes av önskad storlek med en mixerburk. Ett tips är att inte andas in dammet när man öppnar burken.



Såsen

Det blir ca 1.5 dl av dessa måtten.

2 msk torkad chili
2 msk risvinäger (vitvinsvinäger funkar också)
1 msk ljus soja
3 msk rapsolja
2 msk ketchup
1 krm salt
½ krm svartpeppar

Lägg det i en kastrull och koka upp snabbt och häll sedan i en ren burk med lock. Kan förvaras i kylen i säkert 1-2 månader utan problem. Använd som krydda, chilisås eller vad man tycker det passar som.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar