lördag 22 november 2014

Fläskstek med ugnsrostade polkabetor och jordärtskockor, stekt rödkål och sås




Lite mer fläskstek, denna billiga och sjukt goda köttbit börjar vara lite av en favorit.

Fläskstek
Räkna 400-500 g för 2 personer.

Om skinnet inte är skårat redan, gör det med en vass kniv. Gnid in skinnet med rejält med salt och peppar och låt stå i kylen några timmar.

Sätt ugnen på 220C, när den är varm lägg in steken med skinnet uppåt i ca 20 minuter. Sänk sedan temperaturen till 100C, och använd en stektermometer, vid 68C är köttet klart. Ta ut det då och låt det vila 10-15 minuter under folie.

Spara skyn från köttet till såsen.

Rödkål
2-3 dl rödkål (finhackad)
2 msk vitvinsvinäger
½ äpple
1 liten gul lök

1. Tärna äpplet, hacka löken och rödkålen fint.
2. Lägg det i en bunke och häll på vinägern och blanda runt.
3. Salta lite och stek sedan i en rejäl klick smör på medelvärme tills kålen börjar bli mjuk.


Rotfrukter
Skala och dela polkabetor och jordärtskockor i klyftor. Salta och olja dem, rosta i ugnen på hög värme under tiden köttet vilar.
Polkabetor smakar lite som rödbetor, fast mildare och de kladdar inte så mycket.

Sås
1 msk balsamvinäger
1 dl grädde
1 msk vinbärsgelé
½ dl steksky från köttet

1. Lägg gelén i en liten stekpanna så det smälter, häll sedan på resten av ingredienserna och låt det koka upp, sedan är såsen klar.

Sedan är det bara att servera. Vill man så kan man ha lite extra vinbärsgelé till också. Inte speciellt avancerat och sjukt gott.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar