söndag 11 oktober 2015
Tapas: Gratinerad chistorra, gratinerade grönmusslor, tomattoast och kycklingspett
Några väldigt lättlagade tapas som är smarriga att dela på när man har en filmkväll i soffan :) Går rätt fort att göra också.
För 2 personer:
Gratinerad chistorra
200 g chistorra (denna) eller färsk chorizo eller annan kryddkorv
1 liten rödlök
1 dl kidneybönor
2 dl riven lagrad hårdost (Gruyere är att föredra, eller något annat i den stilen)
½ dl rött vin
2 msk balsamvinäger
4 cocktailtomater
Olivolja
1. Ringla lite olivolja i bottnen av två små ugnsfasta formar.
2. Lägg i tunt skivad rödlök, tomatklyftor, kidneybönor, balsamvinäger och vin.
3. Skiva korven i slantar och lägg ovanpå och toppa med osten.
4. Gratinera i ugn, 200C, tills osten fått lite färg.
Korven släpper en del god saft som blandas med vinet och det andra, vilket ger ett gott spad i bottnen som man kan suga upp med brödet.
Gratinerade grönmusslor
8-10 grönmusslor med skal
Grön pesto
Ströbröd
Parmesanost
Olivolja
1. Tina musslorna, dra av deras "skägg" om de har. Ser ut som en liten bit tång som sticker ut ur musslan. Det är inte trevligt att äta.
2. Blanda riven parmesan med lite ströbröd, olja och pesto, kleta det över musslorna och gratinera snabbt i ugnen tills det fått fin färg.
Tomattoast
3-4 skivor ljust surdegsbröd
5-6 körsbärstomater
1 dl riven parmesan eller annan hårdost
1 klyfta vitlök
Olivolja
1. Finhacka tomaterna, häll i en liten skvätt olja, osten och pressa i vitlöken. Blanda runt och bred ut på bröden, rosta i ugnen. Salta lite.
Kycklingspett
2 kycklinglårfiléer
Rivet skal från knappt en halv citron
1 msk sriracha chilisås
2 msk honung
Salt, peppar
1. Dela kycklingen i mindre bitar, sätt på små spett och kleta in med marinaden.
2. Stek på ganska låg värme tills de är klara, eller släng in det i ugnen med allt det andra.
Jag hade även lite honungsmelon till, det är lite uppfriskande tillsammans med den andra maten.
Eventuellt kan man ha någon kall yoghurtsås till också men det glömde jag... även om det inte nödvändigtvis behövdes.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar