torsdag 29 oktober 2015

Ostsufflé med svamp och sallad



Passar fint som lätt middag eller även som förrätt om man gör sufflén i en lite mindre form.

För 4-5 suffléer, beroende på storlek på form.

Man kan ta vilken ost som helst, kan tänka mig att mer smakrika ostar som Gruyére och liknande gör sig bra. Champinjonerna smakar inte så mycket så en smakrikare svamp är att föredra men champinjon är vad jag hade hemma.

50 g parmesan
50 g lagrad herrgård eller liknande
6-7 champinjoner
50 g smör + smör för att smörja formarna
3.5 msk vetemjöl
1½ matsked dijonsenap
1 tsk timjan
1 tsk lökpulver
1 tsk salt
5 ägg
3 dl mjölk

Sätt ugnen på 225 C och lägg en form med vatten längst ner i ugnen.

1. Hacka champinjonerna fint, stek den lite i en torr panna för att få bort lite vätska.
2. Smält smöret i en kastrull och rör ner vetemjölet. Vispa runt så där inte är klumpar och häll sedan i mjölken.
3. Häll i nästan all osten, svampen, lökpulver, salt, senap och timjan. Koka upp så det tjocknar lite. Låt svalna en stund. Spara lite av osten för att lägga på toppen av suffléerna.
4. Separera äggen, vitor för sig och gulor för sig.
5. Vispa äggvitorna med en elvisp (ballongvisp) tills det blir ett ganska fast skum.
6. Blanda ner äggulorna i smeten. Vänd sen ner det vispade ägget också men blanda inte för mycket.
7. Smöra små formar och häll i smeten. bind et bakplåtspapper runt formen så det sticker upp några cm över formens kant, ifall sufflén reser på sig väldigt mycket... då slipper man att den rinner över.
8. Grädda i ugnen ca 30 min, lägg formarna i vattenbadet i ugnen. Toppa med lite ost efter halva tiden.

Servera med en god sallad och rostat vitlöksbröd. Jag hade en enkel sallad med rödkål, ruccola och babyspenat samt lite balsamvinäger.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar