torsdag 1 oktober 2015

Chilisås #5: 3 sorters chili



Tänkte även testa att göra en sås med enbart chili, utan tomat och annat. Denna blev det. Medel i hetta, med ganska mycket sötma och fin chilikick i eftersmaken.
Om du inte odlar tabascopeppar hemma så byt ut den mot 1-2 g habanero eller tabascosås efter smak.

Viktmåtten avser rensad chili. Rensa ur kärnor och det vita som kärnorna sitter fast i.

För ca 4.5 dl sås
4-5g tabascopeppar
18 g röd jalapeno (grön funkar också)
5 g vitlök
110 g spansk peppar
3 dl vatten
4 dl socker
0.75 dl vitvinsvinäger

Insåg att med detta receptet blir såsen ganska tunn och lättflytande. Vill man ha den lite tjockare så minska på vattnet.

1. Hacka allt grovt, häll i en kastrull och koka upp. Låt koka 8-10 min och mixa det slätt med en mixer. Jag ville ha en slät sås så jag silade av den med en vanlig sil.
2. Rengör glasflaska att hälla det i och häll varmt vatten i flaskan så glaset blir varmt.
3. Efter du silar, koka upp såsen snabbt och häll den i flaskan. Häll så klart ut vattnet först. :)

Låt svalna i rumstemperatur och förvara sen i kylen, håller flera månader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar