söndag 21 juni 2015

Apelsin/citronsaft



Enkel och god saft.

4 dl pressad apelsinsaft, ca 3-4 apelsiner
4 dl pressad citronsaft, 4-6 citroner beroende på storlek
450 g socker
3 liter vatten

1. Skala av skalet från frukterna, undvik att få med det vita för det är bittert. Lägg i en kastrull som rymmer minst 4-5 liter.
2. Pressa ur saften och sila bort kärnor och annat skit och häll i kastrullen ihop med socker och vatten.
3. Koka upp och låt koka i ca 10 minuter. Fiska upp skalen med en sil och sila sedan av resten genom en sil ner i välrengjorda flaskor. Häll i saften i flaskorna när den fortfarande är varm och låt det sedan stå och svalna i rumstemperatur.

Jag brukar hälla varmt vatten i glasflaskorna för att värma dem innan så minskar risken att de spricker pga temperaturskillnaden.

Häller man det i PET-flaskor kan man frysa in saften. Den håller sig veckovis i kylen annars.

Ger ca 4 liter saft som kan blandas ut 1+2 eller efter tycke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar