söndag 15 mars 2015

Hemmagjord citronsaft

En god citronsaft som går fort att göra. Den blir rätt lagom att dricka när man blandar den med lika delar vatten.

För 3 liter outspädd saft
5 (stora) citroner
500 g strösocker
3 liter vatten

1. Tvätta citronerna noga. Skär av det gula på skalet och lägg i en stor kastrull som rymmer minst 4 liter. Undvik att få med det vita på skalet.
2. Pressa saften ur citronerna, jag fick ut 5 dl av mina 5 ganska stora citroner. Sila av kärnor etc. Häll det i kastrullen tillsammans med allt socker och 3 liter vatten.
3. Koka upp och låt det sedan koka i ca 15 minuter.
4. Ha rengjorda flaskor klara. Fiska upp alla skalen ur grytan med en liten sil och häll sedan den varma saften i flaskorna. Låt svalna och ställ i kylen.

Saften innehåller inga tillsatta konserveringsmedel, men citronerna innehåller naturlig citronsyra som har en konserverande effekt. Saften bör hålla sig flera veckor i kylen om flaskorna är ordentligt rengjorda.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar