måndag 15 december 2014

Jordnötskryddad kycklingfilé med kryddat ris





Långsamt ugnsstekt kycklingfilé med smak av jordnötter, samt ett kryddat ris med grönsaker, serverat med en yoghurtsås med mango chutney.
Pimienta roja är en boliviansk kryddblandning bestående av paprika, vitlök, chilipeppar, oregano, svartpeppar, spiskummin och cayennepeppar. Den finns att köpa som färdig kryddblandning.

För 4 portioner

Kyckling
4 st kycklingfiléer

Kryddblandning:
3 msk pimienta roja
2 msk ljus soja
2 msk olja
3 msk jordnötssmör
2 tsk sriracha chilisås
1 msk lökpulver

1. Blanda ihop kryddblandningen. Om jordnötssmöret är hårt så micra det en liten stund så det blir mjukt.
2. Bryn kycklingfiléerna i en stekpanna med smör och lägg sedan i en ugnsform.
3. Pensla kycklingen på båda sidorna med kryddblandningen.
4. Sätt ugnen på 150C, sätt i en stektermometer i kycklingen och täck med folie. Ställ sedan i ugnen. När kycklingen är 72C på det tjockaste stället är den klar. När termometern är på ungefär 60C, ta av folien och sätt på grill i ugnen, samt höj värmen till 200C så kycklingen får lite yta.

Kycklingen kommer ta ganska lång tid i ugnen, uppemot en timme, men eftersom man gör det på låg värme så blir den mycket saftigare så det är värt väntan.

Ris
2 dl ris (basmati)
4 dl vatten
2 msk paprikapulver
2 tsk vitlökspulver

10-12 cocktailtomater
En näve sockerärtor
5 salladslökar

1. Koka riset med kryddorna tills det är klart.
2. Dela tomaterna i klyftor och strimla sockerärtorna och salladslöken.
3. Rör ner grönsakerna i riset.

Sås
2 dl turkisk yoghurt
1.5 dl mango chutney
1 msk sriracha chilisås
Salt

1. Blanda ihop såsen, sedan är den klar att servera. Smaka av och se om man vill ha mer chili eller mango chutney. Salta lite lätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar