måndag 6 oktober 2014

Fläskstek med hasselbackspotatis, haricots verts, portergräddsås och rödlöksmarmelad.



Receptet är för 2 personer, men marmeladen räcker och blir över.

Rödlöksmarmelad
Rödlöksmarmelad är enkelt och billigt att göra själv, och det passar dels som tillbehör till kött och fågel, men även till en ostbricka. I denna marmeladen hade jag även äpple i, tänkte det skulle passa extra bra till fläskköttet.

4 st medelstora rödlökar
1 äpple
2 msk olivolja
1 dl balsamvinäger
1.75 dl socker
0.5 dl rödvin
2 dl vatten
Salt och peppar

1. Skala och hacka äpple och lök, i ganska små bitar. Om man ska göra en större sats och hacka all lök för hand så rekommenderar jag ett cyklop så slipper man tårarna. Tro mig, det fungerar. :)
2. Lägg det och alla andra ingredienser i en kastrull och låt det stå och puttra på medelvärme tills löken blir helt mjuk och vätskan nästan kokat bort helt. Det kan ta en rätt lång stund innan den blir helt mjuk, så häll på lite extra vatten om det kokar bort för fort. Passa så det inte bränns och rör om då och då.
3. Rengör en burk, häll i den varma marmeladen när den är klar och sätt på lock och låt svalna. Den håller flera veckor i kylen.

Fläskstek
Jag misslyckades lite med fläsksteken, skinnet blev inte krispigt utan segt och inte alls gott. Fast köttet var riktigt gott och mört. Får prova igen och hoppas på bättre krisp nästa gång.

500 g fläskstek med svål
1 burk Fuller's London Porter (art nr 71386 på Systembolaget)
1 gul lök
3 kryddnejlikor
1 dl vatten
Salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Om fläsksteken inte redan är skårad så gör snitt i skinnet, ner till precis innan köttet. Gnid in den med salt och peppar
2. Hacka löken grovt, lägg i ugnssäker form.
3. Häll på ca 2 dl av portern, 1 dl vatten och kryddnejlikorna och släng in det i ugnen, Vänta tills vätskan är varm och lägg då in steken med skinnet neråt. Låt ligga så i 15 minuter, vänd på steken och sänk värmen till 140-150 grader. Sätt i stektermometer. Jag tog ut min när den var på 69-70C och det var perfekt. Stek inte den till 85C som det står på vissa sidor, då är den garanterat torr och överstekt.

Sätt undan 1 dl av ölen, den ska i såsen. Häll upp resten av ölen och njut av den under tiden du lagar mat.

Hasselbackspotatis

1. Dela potatisarna på längden.
2. Skär skåror i dem, fast inte hela vägen genom. Lägg t.ex en stekspade bredvid potatisen och skär ner mot den så den tar emot innan du skurit hela vägen genom.
3. Sära på potatisarna och peta ner ströbröd i springorna.
4. Tryck på en klick smör över potatisen och salta.

Släng in i ugnen när steken börjar närma sig färdig temperatur. När steken sedan är färdig kan du ta ut den och lägga lite folie över och grilla på potatisarna.

Portergräddsås

Portern ger en liten bitterhet i såsen, men det passar väldigt bra ihop med det ganska fettiga köttet.

3 dl matlagningsgrädde
Skyn från steken
1 msk japansk soja
1 dl porter

1. Gör såsen när du tagit ut steken. Börja med att hälla 1 dl porter i en stekpanna och låt det koka ner lite.
2. Häll i grädden.
3. Sila av spadet från steken och häll i såsen.
4. Låt det puttra på låg värme så det kokar ner till önskad tjocklek, se om det behövs salt och peppar.

Haricot verts
1. Stek i panna med lite smör och salt så de blir varma

Skiva upp steken när potatisen är klar och servera. Även om jag misslyckades med skinnet så var det ändå väldigt smarrigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar