fredag 17 oktober 2014
Ankbröst med apelsinsås, palsternackspuré och friterad kapris
Hyfsat snabblagad (ca 45-60 minuter), lite finare middag och inte särskilt svårt om man äger en stektermometer.
För 2 personer
Börja med att sätta ugnen på 150C med varmluft på.
Sätt en kastrull vatten på kok.
Palsternackspuré
Palsternacka har ju rätt varierande storlek så anger det i gram här istället.
250 g palsternacka
50 g mjölig potatis (man kan använda enbart palsternacka men jag hade inte mer hemma)
25 g smör
Mjölk (eller grädde)
1. Skala och skär potatisen och palsternackan i mindre bitar.
2. Lägg det i kastrullen du satte på kok innan. Koka tills de är mjuka.
3. När de är mjuka så ska de mosas. Det bästa är att använda en potatispress och sedan passera genom en sil om man vill ha den riktigt slät men det är inte nödvändigt. Alternativt kör man bara med potatispress eller med en potatisstamp. Använd inte stavmixer, jag tycker det har en tendens att göra puré som innehåller stärkelse till klister.
4. Smält smöret och häll i det.
5. Blanda i mjölk eller grädde en skvätt i taget tills önskad konsistens uppnås. Om purén hinner bli kall under tiden man gör resten kan man bara värma på den i kastrull under omrörning.
I mitt tycke behövs varken salt eller peppar i purén eftersom den nerkokta såsen och kaprisen ger sälta nog, samt pepparn på ankan räcker också.
Apelsinsås
Skalet och saften från en halv apelsin
2 msk vitt vin
1 msk kycklingfond
25 g smör
1. Riv av det gula på skalet på apelsinen och pressa ur saften, lägg det i en liten stekpanna.
2. Häll i vin, fond och smör.
3. Låt det stå och puttra på låg värme tills det börjar få en lite tjockare konsistens. Det går att göra detta först och sen värma på den innan servering. Låt såsen koka ner till den konsistens du vill och sila sedan av apelsinskalen.
Ankbröst
1 ankbröst, ta fram det 30-40 minuter innan så det är rumstempererat.
Salt, peppar
1. Skåra fettet i ankan diagonalt på båda hållen, i ett rutnät. Gnid in den i salt och peppar.
2. Värm en stekpanna tills den är riktigt varm och lägg i ankbröstet med fettet neråt. Stek tills det börjar bli krispigt, det tar bara några minuter.
3. Lägg ankan i en ugnsform och sätt i en stektermometer, sätt den på 52-53C och sätt in i ugnen.
4. När ankan når rätt temperatur, ta ut den, lägg på en tallrik och täck med folie och låt den ligga ca 10 minuter.
Ankan ska vara rosa.
Friterad kapris
Egentligen kanske man skulle gjort en tempurasmet eller liknande men jag testade att bara rulla kapris i vetemjöl och fritera.
Du ska använda lite större kapris som nog brukar kallas cocktailkapris. Ta bort stjälken, rulla i vetemjöl och låt det stå en stund.
Hetta upp olja i en liten kastrull till ca 180C, eller tills det börjar bubbla när du lägger i nåt. Släng i alla kapris (ca 20 st) och fritera tills de börjar få lite gyllene färg. Plocka upp med en hålslev och lägg på hushållspapper.
Servering
Skiva upp ankbröstet, och lägg upp allt på en tallrik. Garnera gärna med färsk gräslök eller med nåt annat grönt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar