måndag 13 oktober 2014

Äggnudlar med räkor, sås, edamamebönor, sockerärtor med mera




För två personer

Börja med såsen

Sås
1 tsk sesamolja
2 stänger citrongräs
1 stjärnanis
Räkskal från ca 20 räkor
0.25 dl risvinäger
Färsk ingefära, 2-3 cm
2 tsk fisksås
3 dl vatten
Sriracha-sås, 4 tsk (eller lite färsk chili)
1 klyfta vitlök
0.5 dl socker
0.25 dl japansk soja
Olja

Använd en stekpanna eller wokpanna.

1. Skala räkorna, lägg räkorna åt sidan och lägg skal och räkhuvuden i stekpannan.
2. Häll lite vanlig olja i pannan.
3. Grovhacka vitlök och ingefära. Fräs i pannan ihop med räkskalen i några minuter.
4. Banka sönder citrongräset så det spricker, t.ex med bakänden av knivskaftet.
5. Lägg i alla ingredienser och låt det stå och puttra på rätt låg värme i ca 10-15 minuter.
6. Sila av såsen och ställ åt sidan.


Övrigt

Äggnudlar

Ostronskivling (eller annan svamp)
Edamamebönor
Böngroddar

Sockerärtor (sugar snaps)
Färsk chili
Färsk koriander
Färsk babyspenat

1. Koka upp en kastrull vatten.
2. Koka upp vatten i en annan mindre kastrull, när det kokar så släng i en näve med edamamebönor (i skidan) och koka 1 minut. Ta upp ur vattnet och tryck ut bönorna i en skål. Man kan bara pressa på skidan så flyger bönorna ut.
3. Rensa svampen och stek lite i torr panna för att få ur vätskan.
4. Släng i böngroddar och bönor och lite olja och stek snabbt.
5. Koka äggnudlarna enligt vad som står på paketet.
6. Strimla sockerärtorna och chilin
7. Värm upp såsen och red den med Maizena så den tjocknar lite. Det går även att skippa detta och ha den som en buljong bara.


Lägg lite babyspenat i bottnen av tallriken, häll på lite av såsen. Lägg i nudlar och häll på resten av såsen. Toppa med de stekta grönsakerna och svampen, räkorna, samt sockerärtor och lite färsk koriander och chili.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar