söndag 10 januari 2016

Fiskgratäng med musselsås och räkor



En variant på fiskgratäng, med en sås av musslor och hummerfond som ger lite smakvariation från den klassiska fiskgratängen med vitvinssås.

Ett torskblock och såsen var lagom för 2 vuxna och en fyraåring.

Potatismos
Koka tillräckligt med mjölig potatis så moset räcker till att spritsa/l'gga längs kanten på formen som ska användas. Blanda i en äggula i moset, det hjälper till att ge moset färg när det gratineras i ugnen.
Spritsa det runt formen och kör det med grillfunktion i ugnen tills topparna får färg och ta sedan ut det igen.

Fisken
Dela ett torskblock i lite mindre bitar och gör det klart i ugnen under lite folie.

Såsen
50 + 50 g räkor (skalade)
75 + 75 g blåmusselkött
1½ msk hummerfond
1 schalottenlök
½ dl hackad färsk körvel
1 msk tomatpuré
1 dl vispgrädde
1½ dl mjölk
6-7 droppar tabasco
1 klyfta vitlök
½ citron (saft)
Peppar

1. Använd hälften av räkorna och musslorna för såsen och spara resten till garnering.
2. Lägg allt förutom mjölk och grädde i en mixer och mixa det till en slät massa. (Körvel har lite anis-liknande smak, kan ersättas med lite fänkål om man vill).
3. Stek massan några minuter på låg värme i en stor klick smör.
4. Häll i grädde och mjölk och låt det koka upp. Om såsen är för lös kan man reda den med lite ljus maizena.

När moset är gratinerat och fisken är klar, häll lite av såsen i bottnen av formen och lägg i fisken och häll sedan resten av såsen över. Toppa med resten av räkorna och musslorna och kör in det i ugnen 5-6 minuter så allt blir varmt igen. Servera med lite färsk körvel. Snabblagat, barnvänligt och gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar