torsdag 13 november 2014

Choklad/citronmousse-tårta med maräng och hallon


En tårta jag bakade till min födelsedag. Fylld med citronmousse och överdragen med chokladmousse. En väldigt mäktig tårta som räcker till 12-15 personer minst. Jag gjorde två tårtor men detta är recept till en tårta.

Tårtan är inte speciellt svår att göra men den tar lite tid eftersom man måste vänta lite emellanåt på att mousse ska stelna och dylikt.

Man behöver två springformar, av olika storlek, t.ex en 22 cm och en 24 cm.

Tårtbotten

Börja med tårtbottnen.

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Kakao

1. Vispa ihop socker och ägg.
2. Blanda kakao (så mycket som du vill ha beroende på hur mycket chokladsmak du vill få), potatismjöl, bakpulver och vetemjöl.
3. Sikta det ner i äggsmeten och blanda det till en smet.
4. Smörj den mindre springformen och häll i smeten, grädda i ugn på 170 C, ca 25-30 minuter, tills den är helt genombakad. Låt svalna

Citronmousse
8 gelatinblad
8 dl vispgrädde
4 ägg
3 citroner

1. Lägg gelatinet i lite kallt vatten.
2. Vispa grädden tills den får fasta toppar.
3. Separera äggen, rör ner gulan i grädden och spara äggvitan.
4. Vispa äggvitan med elvisp tills den blir ett fast vitt skum.
5. Vänd ner äggvitan i grädden. Vispa inte för mycket, då åker luften ur, men se till att det är jämt fördelat.
6. Riv av skalet på citronerna och pressa ur saften. Lägg det i en kastrull och koka upp. Ta gelatinet och släng i det i kastrullen och rör om tills det löst sig. Sila bort citronskalen. Låt svalna lite.
7. Häll i den svalnade citronsaften i grädden, blanda runt det.
8. Skär tårtbottnen i mitten så du får två stycken, lägg den ena i bottnen på den lilla springformen.
9. Fukta bottnen lite med utblandad saft (jag använde fläderblomssaft men det är inte så viktigt vad det är.
10. Häll sedan ett lager av citronmoussen ovanpå, ca 3-4 cm tjockt, och lägg sedan på den andra delen av tårtbottnen och tryck till den lite. Fukta även den övre delen av tårtbottnen och ställ sedan in i kylen, ca 1-2 timmar.

Chokladmousse
När citronmoussen har stelnat kan du göra chokladmoussen.
Ta ut tårtan ur kylen och ta av springformen. Lyft försiktigt i tårtan i den större springformen, lägg den i mitten så du får ett jämnt mellanrum runt hela. Chokladmoussen ska hällas över så den åker ner runt hela och täcker hela tårtan. Jag använde en liten spatel för att pressa ner det runt hela kanten men det går säkert att spritsa ner det också.
När du fått ner chokladmoussen och tårtan är täckt och jämn, sätt den i frysen i ca 1½-2 timmar. Sedan kan du ta av formen och försiktigt lyfta över tårtan på ett tårtfat eller liknande.

250 g mörk choklad, gärna 70% kakao
4.5 dl grädde
2 gelatinblad

1. Lägg gelatinet i blöt i lite kallt vatten.
2. Hacka chokladen fint. Koka upp ca 1 dl av grädden och häll över chokladen och rör om tills det smält ordentligt. Skulle chokladen inte smälta riktigt kan man värma på lite över vattenbad. Lägg i gelatinet och se till att det löser sig helt. Låt sedan svalna lite.
3. Vispa resten av grädden så den blir ganska fast.
4. Vänd ner chokladen i grädden och blanda tills det är jämnt.
5. Täck hela tårtan med mousse, se till att det går ner det längs kanterna i den stora springformen. Sätt sen tårtan i frysen.

Vit choklad
Smält ca 100 g vit choklad över vattenbad och ringla eller spritsa det över kanten på den frysta tårtan. Sen borde din tårta se ut ungefär så här.



Maräng och dekoration
300 g socker
150 g äggvita

1. Lägg allt i en köksmaskin och vispa i ca 15 minuter, tills marängen kan få fasta toppar som inte faller ihop.
2. När marängen är fast, lägg det i en spritspåse och spritsa ut på tårtan. Använd sedan en brännare för att snabbt bränna marängen.
3. Spritsa resten av citronmoussen på tårtan, dekorera med hallon och krossad mörk choklad efter behag.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar