måndag 15 september 2014
Ankbröst med morotspuré och snabbpicklade grönsaker
För 2 personer
Picklade grönsaker
1. Gör en sk 1-2-3-lag. Den består av 1 del ättika eller vitvinsvinäger, 2 delar socker och 3 delar vatten.
2. Strimla grönsakerna tunt. Det jag använde till denna rätten var rödlök, vitkål och fänkål.
3. Lägg grönsakerna i en burk med lock. Eller vad du nu har.
4. Koka upp lagen och när den kokar häller du den i burken med grönsaker, över grönsakerna. Stäng locket och sen låt den stå. Det räcker den står en liten stund, ca 30 min.
5. När du ska servera så sila av lagen. Jag föredrar grönsakerna kalla så jag brukar sätta burken i kylen efter en stund så den hinner kylas ner.
Man kan krydda med diverse saker, tex lagerblad, chili, i princip vad som helst.
De här lite syrliga grönsakerna passar perfekt till den ganska söta morotspurén och ankan som är ganska fettig.
Ankbröst
1. Skåra skinnet på ankan diagonalt på båda hållen.
2. Gnid den i salt och peppar.
3. Sätt på en stekpanna på hög värme, använd ingen olja eller smör.
4. När pannan är riktigt varm, lägg i ankan med skinnet neråt. Stek några minuter tills skinnet börjar bli krispigt.
Obs. Spara fettet i pannan, häll det i annan kastrull.
5. Använd stektermometer, sikta på 52-53C. Sätt in ankbröstet, skinn uppåt, i ugnen på ca 150C.
6. När ankan är klar, låt den ligga och vila en stund innan du skär upp den.
Använd termometer. Överstekt anka är segt och torrt. Den ska vara rosa.
Ett ankbröst räcker till 2 personer.
Morotspuré
4-5 Morötter, beroende på storlek
2 tsk kycklingfond
Ankfett
Grädde/matlagningsgrädde
1. Koka morötterna mjuka
2. Mosa morötterna. Vill man få den helt slät kan man pressa morötterna genom en sil. Annars duger det att bara mosa med en mixer.
3. Lägg det i kastrullen där du sparade ankfettet.
4. Tillsätt fonden och blanda
5. Tillsätt lite grädde i taget tills du får önskad konsistens. Om det har hunnit bli kallt eller om det blir kallt av att man häller i grädde så är det bara att värma det på låg värme under tiden som man rör om i den hela tiden.
Smaka av med salt och peppar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar