Detta blev en lyckad förrätt, även om det var lite pilligt att snabbt lägga upp allt på 9 tallrikar innan maten blir kall :)
För 9 portioner.
Blomkålspuré
500 g färsk blomkål
50 g smör
Vispgrädde
Purén går att förbereda och värma innan man serverar.
1. Koka blomkålen mjuk.
2. Smält smöret och mixa det tillsammans med blomkålen till en slät puré. Tillsätt lite vispgrädde i taget tills det får önskad konsistens.
Friterade ostbollar
250 g mozarella
200 g Grana Padano
2 msk timjan
Svartpeppar
2 dl ljus öl
2 dl vetemjöl
2 msk bakpulver
Ströbröd
Olja att fritera i
Ostbollarna behöver göras i förväg för de ska frysas i två omgångar.
1. Riv Grana Padano och skiva upp mozarellan lite och lägg det i en bunke. Peppra lite, häll i timjan och mosa ihop det med händerna. Det blir en ganska fast "deg" av det.
2. Rulla 20 st bollar av det och rulla sedan bollarna i ströbröd.
3. Frys bollarna tills de är helt genomfrusna.
4. Blanda ihop öl och ca 2 dl vetemjöl, samt bakpulver. Låt det stå i 5-10 minuter. Det ska vara en rinnande men ganska tjock smet.
5. Lägg ströbröd på en tallrik. Doppa de frusna bollarna i smeten och rulla runt i ströbrödet så det är helt täckta.
6. När alla ostbollar är panerade, frys in igen. Så här lång kan man förbereda.
7. Vid servering, hetta upp frityrolja till 180C och fritera bollarna (frysta) och hoppas på att de håller ihop... Några minuter räcker, de ska bli lite gyllenbruna på ytan. En fritös är att rekommendera för då slipper man passa temperaturen på oljan, plus det är ganska många bollar som ska friteras.
8. Lägg bollarna på hushållspapper och se till att servera innan de blir kalla.
Svamp
1 riktigt stor portabello-svamp
60 g torkad Karl Johan-svamp
1 liten klyfta vitlök
Smör
Salt och peppar
Svampen kan stekas tidigare samma dag, bara lägg det i en skål och värm upp snabbt i micron innan servering.
1. Lägg den torkade svampen i vatten och låt den stå och svälla i minst en timme.
2. Häll av vattnet och pressa ur lite vatten ur svampen.
3. Stek sedan i smör, vitlök, lite salt och peppar tills den slutar släppa vätska och blir lite fastare.
2. Dela portabellon i 4 delar och skiva sedan den i fina jämna skivor. Stek den i smör, salta och peppra lite.
Värm upp innan servering,
Grönkålschips
200 g grönkål
Olja
Salt
Gör chipsen tidigare samma dag.
1. Dra av grönkålen från de tjocka "stammarna", behåll det i rätt stora bitar.
2. Lägg i en bunke, ringla över lite olja och massera in oljan så grönkålen täcks ordentligt.
3. Lägg på en plåt i ugnen, varmluft, ca 150C. Salta lite med flingsalt. Passa den noga, det tar inte mer än 5-6 minuter innan kålen börjar bli krispig. Ta ut den innan det bränns, låt svalna på plåten. Lägg sedan över det i en annan skål och förvara i rumstemperatur tills servering.
Vid servering:
Värm gärna upp tallrikar innan.
Värm upp allt och servera med puré underst, svamp över, nyfriterade ostbollar och grönkålen. Dekorera med lite färsk körvel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar