fredag 29 december 2017

Sous vide flankstek med sallad



Testade att göra flankstek med sous vide. Tiden varierar enormt i olika recept jag hittade, allt från 10 timmar till 45 minuter. 45 minuter borde i teorin räcka men jag valde 4 timmar denna gången. Det blev väldigt bra. Men ska testa kortare tid nästa gång och se om det blir någon skillnad. Flankstek lämpar sig bra för sous vide för om man genomsteker den blir den riktigt seg.

Jag la bara köttet i vakuum, körde sedan 4 timmar på 56 grader vattenbad.

När köttet legat i hela tiden, ta ut det, torka av, salta och peppra och bryn sedan i en riktigt varm panna med smör så det får lite färg. Skiva tunt. Denna gången serverade jag med en sallad, tycker det är så flankstek gör sig bäst.

Salladen gjorde jag på tunt skivad fänkål, inlagd rödlök, gurka och babyspenat samt lite färsk koriander och toppade med rostad lök.
Till det en enkel vinägrett med soja:

2 msk ljus soja
1 tsk mirin
4-5 droppar Sriracha
1 tsk risvinäger

Gott och fräscht! :)

Blir alltid fint med sous vide...

Fransk löksoppa



Fransk löksoppa är en rätt vintrig rätt, och passar fint som förrätt för det är inget man äter några större mängder av.

2 portioner

4 stora gula lökar
Timjan och rosmarin, torkad eller färsk
Smakrik ost, tex Manchego, Gruyere, Chevré
Vitt bröd
2 lagerblad
Smör
5 dl oxbuljong eller grönsaksbuljong om man vill hålla det vegetariskt
1 dl vitt vin eller torr cider

Soppan kan bli kall för man ska ändå gratinera den i ugnen innan servering.

1. Skiva löken i tunna skivor och låt den steka med en stor klick smör i en stekpanna med lock. Ha stekpannan på låg värme och låt löken ligga där i 30-40 minuter minst. Den ska karamelliseras lite men inte bli bränd eller helt mörk.
2. När löken är riktigt mjuk, häll i buljong, vin, kryddor inkl lagerbladen. 2 små kvistar rosmarin och timjan om man använder färsk, annars ca en tesked torkad av vardera. Låt det koka ca 10 min på låg värme.
3. Tärna vitt bröd och rosta det i ugnen tills det blir hårt. Dvs gör krutonger men gör inte dem för rostade för de ska in i ugnen en gång till sen.
4. När soppan kokat en liten stund, lyft över löken och spadet i små ugnsformar (portionsformar). Plocka bort kryddkvistarna om färska kryddor användes.
5. Lägg krutongerna ovanpå och riv sedan osten över. Gratinera i ugnen på 200 grader tills osten får lite färg. Servera direkt.

Jag valde att ha riven lagrad hushållsost och en skiva Chevré ovanpå. Man kan använda vilken ost som helst som man gillar.

tisdag 24 oktober 2017

Vegetarisk sushi

En vegetarisk version av sushi. Numera när vi äter sushi hemma brukar vi skippa att göra nigiri eller maki-rullar. Dels är det jobbigt och tidskrävande men om man bara serverar alla tillbehören kan folk komponera sina egna munsbitar. Köp nori-ark och skär i 4 mindre fyrkanter. Sedan är det bara att lägga på vad man vill ha och trycka in i munnen :)
Nu var den här vegetariska versionen lite mer tidskrävande att göra än att bara köpa färsk lax eller annat men det var kul att testa. Gott blev det i alla fall.

Vi var 4 st som åt och detta räckte rätt bra. Mycket av det är egentligen bäst att göra dagen innan för svamp, omelett och rättikan behöver stå ett tag.



Marinerad portabello
2 stora portabello-svampar
2 msk ljus soja
1 msk mirin
½ lime (saften)
½ msk risvinäger
Svartpeppar
Liten bit ingefära, typ 1-2 cm
2-3 droppar liquid smoke

1. Skiva svampen väldigt tunt och lägg på ett fat med kanter. Mixa ihop marinaden, riv i ingefäran.
2. Fördela marinaden jämnt över och lägg gladpack över. Ställ sedan något tungt ovanpå så det pressar svampen. Låt helst stå i kylen några timmar.
3. Vid servering, garnera med färsk salladslök och sesamfrön.




Japansk omelett, Tamagoyaki
4 ägg
1 msk ljus soja
1 msk mirin
1 msk socker
en nypa salt

1. Blanda ihop smeten.
2. Om man har en fyrkantig stekpanna av någon anledning är det bra att använda. Det hade jag inte så fick köra i en rund.
3. Använd rapsolja och stek sedan omeletter som är tunna som pannkakor, kanske lite tjockare. De kan vara lite kladdiga fortfarande på ovansidan, vändstek inte. När en omelett är klar, rulla ihop den till en rulle och lyft försiktigt åt sidan. Stek sedan nästa och rulla in den första omeletten i den. Stek så många omeletter som det blir och rulla ihop alla till en enda äggrulle.
4. Lägg gladpack på en sushimatta och lägg rullen på. Använd sen mattan för att pressa ihop äggrullen och ställ den i kylen så den svalnar helt. När den svalnat, skär upp den i skivor.

Använd en stor panna, om omeletterna är för små och för många blir rullen för tjock.





Inlagd rättika med ingefära
1 bit rättika, ca 15 cm
Salt
1 dl socker 
½ dl risvinäger
1½ dl vatten
3 cm färsk ingefära

1. Skala rättikan och hyvla tunna skivor med en osthyvel och tryck ner i en burk med lock.
2. Skiva ingefäran i tunna skivor och lägg också i burken.
3. Koka upp vatten, socker, vinäger och en nypa salt och häll det sedan i burken. Låt det sen helst stå i kylen över natten, eller minst några timmar.
Den inlagda rättikan luktar rätt jävla illa men det är ok, den smakar bättre än den luktar!

Garnera med svarta sesamfrön vid servering.

Friterad tofu
300g naturell tofu (jag använde Kung Markatta)
Salt
Chilipulver
1 ägg
ströbröd
Olja att fritera i

1. Skär tofun i stavar och vänd i vispat ägg.
2. Salta och krydda lite, tex lite chilipulver eller vad man känner för.
3. Rulla i ströbröd.
4. Hetta upp olja till 180C och fritera tofun i 2-3 minuter.
5. Lyft upp med en hålslev och lägg på lite hushållspapper

Dippsås
Man skulle bara kunna ha vanlig ljus soja som dippsås men jag kryddade sojan lite extra.

1 dl ljus soja
½ dl vatten
1 liten klyfta vitlök
2 cm ingefära
Färsk koriander

1. Pressa i vitlöken och ingefäran, finhacka en näve färsk koriander och blanda ihop.


Ris
Använd sushiris och koka mängd efter anvisning.
Sen ska riset smaksättas och det finns många olika sätt att göra det på.
Jag brukar bara höfta det. Blanda tex 2 msk risvinäger, 2 msk socker och en ½ dl vatten och lite salt. Koka upp det så sockret löser sig.
Sprid ut riset på en plåt eller bricka när det är kokt så det svalnar, använd sedan en sked och skvätt över vinägerlagen så jämnt det går och blanda runt lite. Smaka om det är ok eller om det behövs mer vinäger.

Övrigt
I övrigt hade vi avokado, gurkstavar och wakame (sjögrässallad), samt en chilimajonnäs bestående av vanlig majonnäs och Sriracha-sås


onsdag 27 september 2017

Tomatmarmelad

Fick en hel del tomater som inte hann mogna ute innan kylan kom. Plockade in alla och lät det ligga på en bricka inne men vissa ville ändå inte mogna. Lite synd att slänga, så jag gjorde marmelad av de gröna tomaterna istället. Passar fint till ostbrickan!



400 g omogna körsbärstomater
½ lime (saften)
2 dl socker
½ dl vatten
10 ml (2 tsk) äppelcidervinäger
En nypa salt och svartpeppar

1. Hacka upp tomaterna i lite mindre bitar och häll allt i en kastrull.
2. Koka upp och sänk sedan värmen och låt det stå och småkoka i ca 20 minuter. Man kan mixa med en stavmixer om man vill ha marmeladen slätare, jag valde ett mellanting där jag bara mixade lite så där fortfarande är lite större tomatbitar kvar.
3. Häll upp den kokande marmeladen i täta burkar. Förvara mörkt och svalt, den kommer hålla väldigt länge så länge burken är oöppnad.

tisdag 19 september 2017

Skördetider



Har inte hunnit med att laga så mycket spännande mat på sista tiden så har blivit lite dåligt med nya recept här på bloggen. Men nu är det iaf skördetider i växthuset. Chili, paprika och tomater, och det blev en hel del. Mycket av det skördade jag omoget för att det skulle mogna inomhus istället för att ruttna bort i ösregnet som var hela förra veckan.


Mina 3 Bhut Jolokia White-plantor levererade rejält, över ett kilo. Och två av plantorna är fortfarande fulla med omogen frukt. Riktigt trevlig högproducerande chilisort med hög hetta och riktigt god smak. Ska testa mig fram och göra en riktigt god sås av en del av dessa. Resten åker nog i frysen för senare bruk.
Många av de andra plantorna hade bara enstaka frukter men tillsammans levererade de en bra bit över ett kilo också. De milda varianterna hamnade i röken och torkades, dvs typ Chipotle. Mycket att ta hand om på en gång...

Habaneroplantorna levererade en hel del, plockade av allt omoget, det kommer mogna i fönstret inomhus. Två av plantorna som också var helt fulla med frukt fick flytta ner i källaren ett tag istället.

Några milda sorter picklades, kommer hålla sig länge så.


torsdag 10 augusti 2017

Trädgårdsuppdatering

Liten uppdatering på vad som händer med trädgården.

Chilin växer på och mognar sent i vanlig ordning. Massor av frukt på gång och en del börjar mogna nu men långt ifrån allt. Växthuset fick en ombyggnad för det var fint men rätt ineffektivt gällande utrymme innan








Tomaterna börjar äntligen mogna och där är verkligen massor så det blir till att äta tomat i mängder kommande veckorna.



Vår vinranka vi hade innan klarade inte vintern men denna vi satte förra sommaren klarade vintern och har verkligen växt till sig i år. Den har fått växa helt fritt utan beskärning och ser ut att producera en rätt stor mängd med klasar. Återstår att se om de hinner mogna i tid innan hösten kommer.



Mina lite mer udda inslag, tamarillon och naranjillan... Tamarillon, till vänster, som ju är ett träd vad jag förstår, har växt till sig rejält i år (sådd i julas). Den kommer få övervintra till nästa år. Även naranjillan som är inne på år 2 nu. Den har blommat men ännu inte sagt någon frukt alls. Kanske nästa år?


tisdag 8 augusti 2017

Pasta med salviasås och kyckling



Det har inte blivit så mycket recept här sista tiden men här är en pasta jag gjorde häromdagen som blev förvånansvärt god. Kyckling och en sås med salvia, Grana Padano, smör och ägg.

För 2 portioner

Kyckling
Ca 300 g kycklinglårfilé
Paprikapulver
Sriracha
Salt
Svartpeppar

1. Salta och peppra kycklingen och stek den i olja tills den är klar. Krydda med lite Sriracha och paprikapulver. Inte så att det blir starkt, men bara så det får lite smak.

Sås
40 g smör (eller mer, desto mer desto godare)
½ dl riven Grana Padano
6-7 stora blad färsk salvia
2 äggulor
Svartpeppar
Salt

1. Hacka salvian och smält smöret i en kastrull. Låt salvian stå och dra i smöret medan det andra tillagas. Salta och peppra.
2. När resten av maten är nästan klar, tillsätt 2 äggulor i smöret. Om smöret hunnit bli kallt så värm det lite. Vispa hela tiden så äggen inte blir äggröra, såsen ska bara tjockna lite när äggen tillagas.
3. Häll i osten och fortsätt vispa så den smälter.

Servera direkt, toppa med lite gräslök, riven Grana Padano och körsbärstomater. Blev väldigt gott och rätt enkelt om man inte glömmer att vispa såsen hela tiden.

torsdag 22 juni 2017

Lite från trädgården

Senaste tidens värme har satt fart på mycket där ute, speciellt chilin. Här är lite bilder på lite av det som växer där ute.

Bhut Jolokia White med massor av frukt på gång
Bondbönor på gång

Bolivian Rainbow med sina fina lila frukter


Gurkorna verkar må bra i år

Tomatillo var en ganska fräck växt. Undrar lite hur stor den kommer bli

Snart får jag mer tomater än vi hinner äta 
Saker börjar växa till sig. Chilin har växt lite långsammare än förra året, vet inte
riktigt varför det blivit så. Men där är ändå massor med frukt på gång.



Hemmagjord flädersaft

Det är säsong för fläder nu så passade på att göra massor av saft. Saften är perfekt att frysa i pet-flaskor och så kan man plocka fram efter behov. Så här gjorde jag min saft.. När man gör i denna mängden är det bra att ha en jäshink och stor kastrull på ca 25 liter. Annars får man skala ner receptet.

20 liter fläderblommor (1 kg)
5 kg citroner
6 kg socker

Skippar citronsyra och natriumbensonat eller andra konserveringsmedel, helt onödigt om man ändå fryser saften. Vill man ha det i glasflaskor och förvara det länge kan man värma upp saften igen efter man silat av den. Då värmer man den till 80 grader och låter den ligga vid den temperaturen i typ 20 min och sedan häller man den i glasflaska där den håller i upp till ett år.

1. Skiva citronen och lägg med socker och blommor i en stor kastrull med helst runt 15-17 liter vatten. Koka upp och låt koka några minuter.
2. Häll den kokande saften i jäshinken. Fyll på med kallt vatten upp till 25-litersstrecket.
3. Låt svalna lite, sätt sedan jäshinken i en kyl. Bra om man har en extra kyl för sånt här :)
4. Efter 3 dagar, sila av saften med en saftsil och häll upp i rengjorda petflaskor. Fyll inte ändå upp för saften expanderar när den fryser.

Det blev totalt 19 liter saft av detta.


tisdag 6 juni 2017

Odlingsupdate

Odlingarna i år går framåt, värmen sista veckorna har satt fart på det mesta.

Här är en lista på det ätbara vi har hemma i år.

Chili och paprika, ca 50 plantor av 20+ sorter
Tomater, diverse sorter, ca 15 plantor

Utöver de två primära ovan har vi även:
Bondbönor
Tomatillo
Potatis
Sockerärtor
Gurka
Sallad av olika slag + pak choi och tatsoi
Jordgubbar
Smulgubbe (smultron stora som jordgubbar)
Smultron
Amerikanska blåbär
Gula vinbär
Krusbär
Naranjilla (om den ger frukt i år)
Tamarillo (blir troligen inget av den i år)
Kronärtskocka
Solrosor (fröerna går ju att äta sen men det är mest för dekoration)
Vindruvor

Sent påkommet så ska jag även så fänkål, grönkål och senare även mache-sallat som jag hoppas fixar kylan sent in på vintern så man har grönt att plocka även efter säsongen.

Samt en del örter/kryddor:
Dill
Mynta
Koriander
Rosmarin
Timjan
Salvia
Gräslök
Ramslök

Förhoppningsvis blir där en del ätbart i trädgården i sommar :)






Kyckling med chorizo, majs och tomatsås



Kyckling i kombination med majs som är kryddad med chorizo. Riktigt gott :)

För 3 portioner

Kyckling
3 st kycklinglår med skinn

Kycklingen är bäst om den benas ur så blir det enklare att äta det. Det är dock lite meck med att få av benet så man kan ersätta med kycklinglårfilé som är urbenad från början men då får man inte skinn med (Iaf inte på Kronfågels variant).

1. Bena ur kycklingen.
2. Salta och peppra och krydda med lite timjan.
3. Sätt i ugnen på ca 170C tills den är klar.

Tomatsås
1 ask cocktailtomater, 200-250 g
1 klyfta vitlök
1 tsk oregano
Halv dl vatten
Salt och peppar
½-1 msk sriracha
1 msk balsamvinäger

1. Lägg allt i en kastrull och låt det koka på låg värme tills tomaterna blir mosiga. Mixa det sen med en stavmixer.
Man kan göra såsen innan och sen bara värma den.

Majs

2 burkar majs
Goda chorizo, ca 200g

1. Kör korven i en mixer så den blir smulad.
2. Stek majsen och korven i lite olja tills majsen blir nästan bränd, lite som grillad majs.


Servera med färsk timjan och några klyftor tomat.


lördag 6 maj 2017

Odlingsstatus

Chilin växer på, faktiskt bättre än förra året. Har i helgen och i förra veckan börjat flytta ut några i växthuset och i uterummet för att se om de klarar lite kalla nätter också... Hittills mår alla fint så idag åkte 6 st till ut i växthuset för det börjar bli lite väl trångt inne. De jag är mest rädd om får stanna inomhus en månad till men sen åker allt ut.

Massor med frukt på gång på flera olika sorter, till och med Bhut jolokia white har börjat sätta frukt nu, utöver paprikorna, jalapenos m.fl.

I år kör jag bara 10-liters snitthinkar för allt. Med 50+ plantor går det åt för mycket jord att ha dem i större.. Några få plantor kommer få 20-30 literskrukor och jag kommer även gräva ner några i marken bara för att se vad som händer.



2 Bhut White, Habanero Orange
och en  Bolivian Rainbow får nya krukor.
Pappa får en öl att svalka sig med.

tisdag 2 maj 2017

Hjort med smörkokt lök, rostad palsternacka och morot, senapssås och lingon



För 2 portioner

Köttet

Ca 500 g rostbiff från dovhjort

1. Salta och peppra köttet.
2. Bryn det runt om i en panna med smör.
3. Sätt det i ugnen på 120C med stektermometer tills innertempen är ca 54-56 grader.

Palsternacka och morot

1. Skala palsternackan och moroten och dela den. Olja, salt och peppar på. Rosta i ugnen tills det är mjukt.

Lök

4-6 små lökar, tex pärllök eller steklök
Grön blast från purjolök

1. Skala löken och skär av yttersta ändan men håll löken hel. Lägg löken i en liten stekpanna och ha i en rejäl klick smör. Stek löken på väldigt låg värme under lång tid och ös den med smöret under tiden tills löken blir mjuk.
2. Strimla purjolöken och stek den några minuter ihop med den andra löken precis innan det ska serveras

Senapssås
Riktigt snabb och enkel sås, men den duger fint.

2 dl matlagningsgrädde
1-2 msk dijonsenap (börja med en msk och smaka)
1 msk kantarellfond
Gurkmeja, typ en ½ msk - Kan skippas men såsen får lite trevligare färg då
Lite svartpeppar, kanske salt om man tycker det. Fonden är dock redan salt.

1. Vispa ihop och koka upp. Om man vill ha den tjockare så använd maizena men det ska inte behövas.

Det behöver inte vara fel att ha lite timjan eller nån annan örtkrydda i såsen om man vill.

Skiva upp köttet vid servering, toppa med osockrade lingon. Inte mycket till recept men det är inte mer att göra än så här för att få till nåt som på bilden... däremot handlar denna rätter mer om timing, att man har allt annat klart när köttet är klart.

Chili-krabba



Chili crab är lite av nationalrätten i Singapore men även förekommande på Bali och trakterna runt omkring.. Det var väldigt gott när jag åt det där nere och försökte mig på nåt liknande själv. Hur autentisk den är får jag låta vara osagt men jag hittade blue swimmer crab i en asiatisk livsmedelsbutik i stan. Den är inte som vår svenska krabba och det bör vara swimmer crab för denna rätten.


Börja med att blanda följande i en mixer:
3 klyftor vitlök
3 små schalottenlökar
Ingefära, ca 2x2 cm
Saft från ½ lime
1 tsk fisksås
1 msk ljus soja
2 msk olja
1 msk koriander
2 limeblad (kaffir-lime)
Chili efter smak. Rätten bör inte vara för stark utan man ska känna smaken av krabban också. Jag använde 1 hot lemon, 1 nepalese bell och 2 omnicolor, utan frön. Har man inte tillgång till dessa speciella sorter så använd piripiri eller liknande.

1. Kör allt i en mixer så det blir en slät paste.
2. Häll det i en wokpanna och stek på låg värme i några minuter.

Häll sedan i följande:

500g passerade tomater
2 dl vatten
1 msk maizena
+ 1 kg krabba (för 2 pers)

3. Koka upp.
4. Släng i krabban. Låt den koka 2-3 minuter, servera direkt. Toppa med färsk koriander och gräslök eller salladslök.

Krabban säljs fryst, tina den i god tid så den är helt tinad.

Servera med kall öl och lite vitt bröd. Kladdigt som bara fan men väldigt gott.


Krabban säljs delad och rensad

söndag 26 mars 2017

Lamm och hjort med trattkantarell/valnöts-krutonger, spenat och fetaost



Normalt hade man väl använt en typ av kött för detta men jag råkade ha en ensam liten lammfilé och en kantbit av en dovhjort-ytterfilé, så jag använde bägge dessa för att få till två portioner.
Vi åt detta som huvudrätt efter en förrätt, och sedan efterrätt på det... som ensam huvudrätt får man ju ha något annat också.

En väldigt simpel rätt egentligen, och snabblagat, men det var godare än jag själv hade förväntat mig :)

Krutong-crumble
Nästan som krutonger fast mindre, smaksatta med trattkantarell och valnöt.

1 skiva ljust bröd
10 valnötshalvor
½ dl torkad trattkantarell
2 msk olja
Salt, peppar

1. Lägg valnötshalvorna och trattkantarellen i en mixer och blanda det till ett pulver mer eller mindre.
2. Skär brödet i små bitar, 3-4 mm stora tärningar.
3. Blanda olja, salt, peppar och svamp/nöt-pulvret med brödet. Blanda runt ordentligt. Lägg på bakplåtspapper i ugnen på ca 150-170C och rosta tills brödet börjar bli knaprigt. Det tar några minuter och det kan brännas fort så ha koll på det.

När brödet börjar bli knaprigt, låt det svalna.

Köttet

250-300 g lammfilé och/eller hjortytterfilé

1. Salta och peppra köttet, stek eller kör i ugnen till 55-57C. Behövs inget mer.

Spenat

100 g färsk babyspenat
40-50g smör
Salt

1. Stek spenaten i smöret på låg värme tills den blir mjuk. Smöret agerar lite sås också. Salta lite.


Toppa med fetaost vid servering.


lördag 18 mars 2017

Odlingsuppdatering

Det växer på rätt bra i källaren, flesta plantorna växer i rätt god fart medans vissa är lite segare. Men där är redan frukter på gång på min Alma-paprika vilket är trevligt, så man får lite tidig skörd.

Kommer bli trångt snart men det löser sig nog.

18:e februari

18:e mars, helt ok tillväxt sen en månad tillbaka


Flera frukter på gång på några av Alma-plantorna.


söndag 19 februari 2017

Halv grillad gris

Något jag velat testa länge var att grilla en hel gris. Nu blev det en halv gris denna gången för vi var bara 6 som skulle äta... även då var en halv gris att ta i, det hade räckt till 4-5 personer till utan problem.

Grisen beställde vi hos en köttbutik i Malmö. Den skulle vara ca 10-12 kg för halvan och det kostade 700 kr, vilket jag inte tyckte var så farligt.

Hursomhelst, grillad gris blev det. Det gick åt några högar ved först för att få upp en glöd och sedan eldade vi med briketter efter det. 6 påsar gick åt, och det tog ca 5½ timme för den att bli klar. Då får man ha i åtanke att det var någon minusgrad ute när vi grillade, så det hade nog gått lite fortare under sommaren.

Vi satte fast grisen i vår egenkonstruerade grill och förstärkte med lite ståltråd så den inte skulle snurra runt på stången. Sen vände vi den bara regelbundet, det handlade mest om att vänta. Jag gjorde en marinad på 1 liter olja, några vitlökar och 6-7 citroner, som jag sedan penslade på med en borste gjord av rosmarin... Om det var lönt vet jag inte, kändes inte som att smakerna tog sig in i köttet riktigt. Man bör kanske ha en marinadspruta så man verkligen kan spruta in det i köttet. Hursomhelst, köttet blev väldigt gott och mört och det var en kul grej att prova på.

Vi körde en BBQ-sås till, samt babyspenat, gurka, tomat, sriracha och pitabröd och tortillabröd. Man kan ju ha vad som till, det är köttet som hamnar i huvudrollen ändå.




Planka med hjortrostbiff, svartkål, ostgratinerad potatismos och gräddsås




För 2 personer:

Börja med moset och kålen.

Gratinerad potatismos
15 cm purjolök
5-6 mjöliga potatisar
Smör
Mjölk
Ost, gärna någon smakrik som Gruyere, Västerbotten, Parmesan eller liknande

1. Skala och koka potatisen, gör sedan potatismos av den.
2. Strimla purjolöken och stek den några minuter i smör så den blir mjuk och blanda i moset.
3. Lägg moset på plankan och lägg på osten, gratinera i ugnen tills det fått fin färg. Detta kan göras innan det andra är klart, sedan kan man grilla på plankan snabbt när köttet är nästan klart.

Svartkål
8-10 blad svartkål (grönkål funkar också)

1. Stek bladen i lite olja några minuter. Lägg sen på plankan när moset är klart, och värm upp det tillsammans. Då blir kålen lite krispig i ugnen också.

Sås
1 liten gul lök
25 g smör
2-3 msk vatten
1 tsk koncentrerad kantarellfond
1 tsk soja
1 tsk tomatpuré
1.5 tsk dijonsenap
2.5 dl matlagningsgrädde

1. Hacka löken och stek den mjuk i smöret på låg värme i en liten kastrull, så löken typ kokar i smöret för att smaksätta det. Tillsätt några matskedar vatten och låt det stå och dra på låg värme.
2. Sila bort löken och ta tillvara på smöret, lägg tillbaka det i kastrullen och vispa i resten av ingredienserna. Koka upp och sen är såsen klar. Vill man ha den tjockare så red med maizena.

Köttet
400-450 g rostbiff av dovhjort

Eftersom jag hade plankorna i ugnen valde jag att bara steka köttet. Men man kan bryna köttet och sen göra klart det i ugnen.
Stek köttet först på hög värme så det får yta, sänk sedan värmen och sätt på ett lock. Kolla köttet med termometer. Vid 55-57C är det klart. Skiva upp köttet precis före servering.


När köttet börjar närma sig att bli klart, släng in plankorna i ugnen med mos (som är färdiggratinerat) och kålen, så det blir varmt igen.
Skiva upp köttet och servera med såsen och lite rårörda lingon (helst frysta osockrade lingon, som man strör lite socker på och värmer snabbt i micron).

Chiliodling 2017



Årets chiliodling är i full gång, fröerna såddes under julveckan eller någon vecka efter det, det blev lite i omgångar.

23 sorter sådda blev det i år, lite blandat med chili och paprika, totalt 60 plantor om jag räknat rätt.

Sorterna i år är:
Anaheim
Bolivian Rainbow
Jalapeno Numex Pinata
Black Pearl
Nepalese Bell
New Mexico
Alma
Dorset Naga
Aji Omnicolor
Carolina Reaper
Scotch Bonnet
Bhut Jolokia White
Giant Rocoto
Habanero Orange
Prik Lao
Habanero
Hot Lemon
Spansk Peppar
Adorno
Okänd chili (prydnad i juldekoration jag fick i julas)

Samt gul spetspaprika, gul och röd vanlig paprika.

En mix av superheta och väldigt milda.. nåt för alla tillfällen. :)

Utöver dessa finns även en övervintrande Trinidad Moruga Scorpion som agerar bonsai just nu i fönsterkarmen i vardagsrummet.

I år har jag sått i småkrukor och sedan flyttat över till 3 liters roskrukor där de ska få stå tills det är dags för utplantering i 10-liters snitthinkar. Det kommer bli trångt som fan i källaren, hoppas på tidig sommar i år...

söndag 5 februari 2017

Rostbiff sous vide



Testade att göra rostbiff i sous vide. Fast det var inte rostbiff utan fransyska, men det blev bra även om det är en billigare köttbit.
Normalt säger recept att en rostbiff tar 24+ timmar i en sous vide, men jag hade en liten fransyska på ca 800 g som jag klöv på mitten till två mindre bitar för att spara tid. Man får inte de stora fina skivorna men spelade mindre roll för det blev väldigt bra ändå.

800-1000g fransyska (eller rostbiff)
Salt
Peppar
Kryddor efter val

Jag använde lite paprikapulver och timjan, ihop med salt och peppar och gned in i köttet. Sen vakuumpackade jag det och la det i sous vide på 55C i ca 6-7h. Det hade inte skadat med 1-2h mer kanske men det var dags att äta.

Använd en riktigt vass kniv eller en skärmaskin för att skära det i tunna skivor. Köttet blev middag här hemma två dagar i rad, på en macka med tillbehör, så som jag gillar rostbiff bäst.


Den ena mackan med kaprismajonnäs, saltgurka, tomat, babyspenat och rostad lök på en skiva rostat surdegsbröd med smör.