torsdag 9 juni 2016
Pulled pork med korianderkryddad bönröra, inlagda grönsaker och en god sås
Pulled pork är sällan fel om man har en del tid över, och med lite inlagd lök, morötter och ingefära blir det ännu bättre. En röra av vita bönor, koriander och limeblad passar fint till.
För 4-5 personer
Pulled pork
1 kg benfri karré
½ dl japansk soja
½ dl mörk sirap
½ dl rapsolja
2 dl vatten
3 klyftor vitlök, pressat
1 dl mild ajvar
2 msk paprikapulver
1 tsk anchochilipulver
3 msk tomatpuré
2 msk vitvinsvinäger
2 msk sriracha
1 tsk spiskummin
½ tsk svartpeppar
1 tsk liquid smoke
1. Blanda alla ingredienser och häll över köttbiten i en form. Täck med folie och sätt i ugnen. Man kan dela biten i två delar, så går det lite fortare. Kör biten i ugnen på 150C tills den är så mör att man kan dra isär den med en gaffel. Nu när jag gjorde det sist lät jag den stå 5 timmar, det blev rätt bra, men det varierar lite på hur stor och tjock biten är. Men 4-5 timmar är väl minimum.
Folien över gör att vätskan inte kokar bort lika mycket och att köttet inte torkar så mycket på toppen.
2. När köttet är mört, lyft upp den och dra isär det med en gaffel. Häll ca 1 dl av spadet i formen över det strimlade köttet.
Sås
Resten av spadet från köttet
1-2 msk maizena
½ dl sirap
1 msk sriracha
1. Sila av spadet, tillsätt sirap, sriracha och maizena. Låt koka upp och rör om, det borde bli lagom tjockt då. Om inte, så tillsätt lite mer maizena i taget.
Notera: Såsen innehåller en del fett från köttet som kommer stelna på toppen om såsen blir kall. Om man vill kan man låta den kallna och ta bort fettet med en sked, eller bara värma den och röra ner det i såsen igen.
Bönröra
1 paket färdigkokta vita bönor
1 klyfta vitlök
Koriander (färsk, fryst eller korianderrot)
1 kaffir-limeblad (eller skal från halv lime)
3 msk turkisk yoghurt, gräddfil eller cremé fraiche.
1. Mixa allt i en mixer, tillsätt så mycket koriander som önskas. Låt den gärna stå och dra några timmar.
Inlagda grönsaker
3 morötter
1 stor bit ingefära
2 stora rödlökar
1 dl vitvinsvinäger
1.5 dl socker
3-4 dl vatten
1. Hyvla morötterna och ingefäran så tunt det går och lägg i en burk. Strimla löken tunt och lägg i en annan burk.
2. Koka upp vatten, socker och vinäger och häll i burkarna så det täcker. Låt det helst stå några timmar, gärna över natten.
Servera med de inlagda grönsakerna och andra grönsaker om så önskas (jag hade lite rå strimlad vitkål, sallad, tomat och salladslök), samt extra chilisås om man gillar det.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar