torsdag 21 april 2016

Lammracks med ramslökspesto och gräslökskryddad potatismos



Ganska lyxig middag som inte kräver så mycket. Peston tar inte många sekunder att göra och sedan är det mest att vänta på att lammet blir klart i ugnen och att potatisen kokar. Ramslöken växer på i trädgården just nu, så man får passa på att använda den nu.

För 2 personer

Köttet
2 sidor lammracks, 6-8 bitar beroende på hur mycket kött det är.
1 citron
½ dl hackad färsk timjan
1 klyfta vitlök
5-6 droppar sriracha eller 1 krm chilipulver
Olja
Salt
Peppar

1. Bryn köttet i het olja i en stekpanna så det får lite färg runt om.
2. Ta ca ½ dl olja, pressa i vitlöken och riv ner lite citronskal från knappt en halv citron. Finhacka timjanen.
3. Kleta in köttet med marinaden och salta och peppra lite.
4. Sätt köttet i ugnen med termometer, stek det till 55-56C på ca 150C.
5. Skiva upp köttet och låt blodet rinna av lite innan servering.

Ramslökspesto
1 dl riven grana padano (eller parmesan)
1 dl cashewnötter
½ msk vitvinsvinäger
12-14 blad färsk ramslök
Drygt ½ dl rapsolja (tillsätt mer om man önskar den mer rinnig)

1. Blanda allt i en mixer och mixa tills det blir en pesto.

Potatismos
5 mjöliga potatisar
30 gram smör
Ett litet knippe färsk gräslök
Mjölk

1. Finhacka gräslöken och lägg det i en liten skål med smöret och kör det 30 sekunder i mikron. Låt det sedan stå och dra lite så smöret hinner ta upp smaken.
2. Koka potatisen och skala den, pressa eller mosa, salta och peppra lite, och häll i smöret och gräslöken. Häll i mjölk tills moset får önskad konsistens. Jag gjorde moset ganska löst, eftersom jag valde att inte ha någon sås till denna rätten.

Servera med lite färsk timjan och lite extra riven grana padano/parmesan ovanpå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar