Detta är en ganska stark sås, starkare än de tidigare jag gjort.
Mått avser orensad chili
20 g Piri Piri
18-20 g (4 stora klyftor) vitlök
125 g röd chili (standardchili)
100 g socker
2½ dl vatten
4 röda paprikor (glömde väga paprikan men jag använde 4 normalstora paprikor)
+
½ dl sherryvinäger efter jäsning
1 tsk salt
1. Skär av ändarna på chilin men rensa inte ut fröna. Rensa paprikorna.
2. Lägg alla ingredienser förutom salt och vinäger i en matberedare och mixa det till mos.
3. Häll det i en rengjord burk med lock, ställ mörkt i skafferiet i 4-5 dagar och låt det jäsa. Fyll inte burken hela vägen upp för det kan svälla en hel del.
4. När såsen fått jäsa klart, häll det i en kastrull. Tillsätt vinäger och salt och koka upp. Koka ner såsen lite om den är för rinnig. Mixa såsen med en stavmixer om där fortfarande är större klumpar i den.
5. Buteljera sen den varma såsen i väl rengjorda flaskor och låt svalna. Förvara i kylen.
Såsen vinner på att få stå några dagar i kylen innan man äter den. Den håller sig utan problem i flera veckor.
Man kan se att jäsningen börjat när det bildas små bubblor i såsen. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar