Smarrig schnitzel med smaker som passar fint till. Jag använde en Iberico-kotlett, som innehåller en del mer insprängt fett än vanlig standardkotlett och den blir på så vis lite mörare. Men man kan ta en kotlett, skinka, eller riktigt tunt skivad fläskkarré också. Kalvkött funkar också.
För 2 portioner
Köttet
2 lagom bitar kött
1 ägg
Panko-ströbröd eller vanligt ströbröd
Vetemjöl
1. Har man inte köpt färdigbankade schnitzlar får man banka köttet själv. Det gör man lämpligtvis med en kötthammare eller med en liten kastrull. Banka köttet så det blir ca en halv centimeter tjockt.
2. Vänd köttet i en tallrik med vetemjöl så hela köttbiten täcks.
3. Lägg sedan köttbiten i ett uppvispat ägg så det blir kladdigt runt hela och sedan i ströbrödet så det täcks. Sedan får gärna köttet ligga och torka lite. När ägget torkar så håller paneringen bättre. Salta och peppra köttet lite.
Tillbehören
Potatis (fast)
Vitlök
Olja
Haricots verts
8-10 körsbärstomater
Inlagd chili (recept på det finns här)
1. Klyfta potatisen, ca 3-4 st stora potatisar och pressa sedan två klyftor vitlök över, samt olja, salt och peppar. Blanda runt det i en bunke och lägg sedan på plåt och rosta i ugnen.
2. Stek haricots verts i lite smör och salta lite lätt.
3. Tomaterna steker du snabbt i samma pannor som köttbitarna
Såsen
1 dl turkisk yoghurt
1 dl mild ajvar
1-2 tsk sriracha chilisås eller lite chilipulver efter smak
1 msk balsamvinäger
Lite salt och peppar
1. Bara blanda ihop allt och servera som kall sås.
När potatisen börjar bli klar, fixa färdigt haricots verts och smält sedan rejäla klickar smör i två stekpannor. Stek schnitzlarna i varsin stekpanna, kan bli trångt annars. Relativt hög värme i några minuter tills köttet är genomstekt om man använt fläskkött, och så att paneringen får en fin färg. Släng i tomaterna och låt steka med i pannan tillsammans med köttet.
Sedan är det bara att servera allt och toppa med lite inlagd chili, samt jag hade lite färsk gräslök till också.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar