fredag 2 januari 2015
Asiatiska revbenstacos med smak av hoisin och sesam, blodapelsinsalsa och stekta tortillas
En variation på fredagstacon, fast med långkokt revben med asiatiska smaker som serveras med en syrlig salsa.
Köttet
Köttet är ett långkok på tjocka revben
1 kg revben
2 dl ljus öl
2 msk soja
1 msk hoisinsås
2 klyftor vitlök
1 msk sriracha chilisås
2 msk risvinäger
20 korn szechuanpeppar
2 st stjärnanis
1. Blanda ihop allting, lägg köttet i en ugnsform eller helst en gjutjärnsgryta med lock. Häll över allting och ställ i ugnen på ca 175C. Låt det stå inne i 1-2 timmar, beroende på hur tjock din köttbit är. Kolla efter hand, när köttet är så mört att det går att dra sönder med en gaffel är det klart.
2. Gör undertiden glaze till köttet.
Glaze
1 msk mörk sirap
1 msk soja
1 tsk sriracha chilisås
1 msk hoisin
1 msk sesamfrön
2 cm ingefära, riven eller pressad
2-3 dl spad från köttet
3. Blanda ihop allt utom spadet, ta det sen när köttet är klart.
4. Strimla sönder köttet med två gafflar, rensa bort eventuella fettbitar.
5. Lägg det i en ugnsform. Sila av spadet, blanda med resten av gläzen och häll det över det strimlade köttet och blanda runt det ordentligt.
6. Värm upp köttet i ugnen strax innan servering.
Blodapelsinsalsa
Köttet är ganska sött så det passar med syra i salsan.
1 tomat
1 blodapelsin
2 tsk sriracha chiliss
1 msk risvinäger
3 msk vatten
1 stång citrongräs
3 msk socker
Lite salt
1. Skala apelsinen och ta bort allt det vita så du bara har fruktkött kvar. Hacka det i små bitar.
2. Hacka även tomaterna och banka sönder citrongräset. Lägg alla ingredienser i en kastrull, koka upp och låt puttra i ca 5 minuter. Ta upp citrongräset och låt salsan svalna.
Tortillas
Enkla hemmagjorda tortillas. Men det funkar även med köpta.. men vi glömde köpa...
0.25 dl olja
3 dl vetemjöl
1,5 dl vatten
3 krm bakpulver
1. Blanda ihop till en del, kavla ut tunt till runda bröd., eller så runda det går.
2. Värm en torr stekpanna och stek på båda sidor i några minuter tills brödet får färg
3. Man kan vara klar nu om man vill. Jag valde att skära bröden i trianglar och fritera i olja så de blev mer som nachos. Bara häll olja i en stekpanna och stek trianglarna tills de blir gylenbruna, låt sedan rinna av på hushållspapper.
Servera med inlagd rödlök, recept finns här. Koriander, salladslök och pak choi är gott att ha till också.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar